Sari direct la conținut

Florian Neagu, BNR: Pentru prima oară autoritățile europene au emis un avertisment privind materializarea riscurilor severe / Majorăm rezervele pe care le construim în banci

HotNews.ro
Florian Neagu, director in BNR, Foto: Hotnews
Florian Neagu, director in BNR, Foto: Hotnews

Pentru prima oară autoritățile europene au emis un avertisment pentru a ne pregăti pentru situația materializării riscurilor severe. Iar băncile naționale să pregătească toată gama de instrumente pentru ca sistemul financiar să fie cât mai puțin afectat, a spus vineri Florian Neagu, director adjunct stabilitate financiară, BNR.

Pentru a atenua șocurile care ar putea veni, Comitetul Național de Supraveghere Macroprudențială a decis majorarea amortizorul anticiclic de capital, măsură care se va aplica în următoarele 12 luni.

Majorăm rezervele pe care le construim în banci pentru a le putea elibera ulterior, în cazul unor evenimente nefavorabile. Avem de asemenea 9 banci de importanță sistemică, cea mai mare e BT care are cel mai mare amortizor de capital suplimentar, urmate de UniCredit, BRD, BCR samd.

Ce a mai spus oficialul BNR:

  • Noi avem 3 riscuri în tabloul de bord. Primul e riscul geopolitic combinat cu riscul energetic. Vedeți cum proiecțiile de creștere economică în Europa sunt într-o anumită deteriorare. Prin canalul extern ne așteptăm la anumite presiuni.
  • Al doilea risc e reprezentat de dezechilibrele interne, în special de deficitele gemene. Ne uităm foarte atent la deficitul de cont curent pentru că acolo se închid multe din problemele din economie.
  • Al treilea risc e legat de capacitatea autorităților de a atrage resurse europene și din PNRR.
  • Încurajăm băncile să fie la fel de precaute și în privința politicii de acordare a dividendelor.
  • Incertitudinea vine din mai multe cauze: avem un război la graniță, avem o criză energetică, o creștere a prețurilor. Și e normal ca în acest context de probleme suprapuse să ne întrebăm dacă băncile vor mai putea finanța sectorul real și cel guvernamental.
  • Sistemul bancar a fost parte a soluției. Două vulnerabilități foarte mari pe care le aveam ponderea creditului în valută și dependența de finanțarea externă – s-au redus. Băncile au resurse de finanțare, dar nu există multe proiecte eligibile.
  • Activitatea de creditare a fost considerabilă. Suntem pe a doua poziție ca ritm de creștere a creditării, iar ca medie pe 3 ani suntem pe primul loc. Asta este o veste bună, faptul că băncile au sprijinit economia. Noi ne uităm cu atenție la dinamică întrucât știm că în criza anterioară criza a venit pe canalul companiilor.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro