Sari direct la conținut

FOTO Misterioase dungi rosii, fotografiate de sonda Cassini pe Tethys, una din lunile planetei Saturn

HotNews.ro
Misterioase dungi rosii pe Tethys, luna a planetei Saturn, Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
Misterioase dungi rosii pe Tethys, luna a planetei Saturn, Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Imagini surprinzatoare ale unor imense dungi rosii curbate, asemanatoare unui ‘graffiti’, au fost captate de pe Tethys, una dintre lunile planetei Saturn, de sonda Cassini, informeaza Agentia spatiala americana (NASA), citata deAgerpres.

‘Sunt unele dintre cele mai neobisnuite imagini color obtinute de camerele de luat vederi de pe Cassini’, a afirmat NASA in legatura cu fotografiile suprafetei inghetate a acestui satelit, realizate cu filtre speciale verzi, infrarosii si ultraviolete. Pozele au fost combinate astfel incat permit sesizarea, la lungimi de unda vizibile pentru ochiul omenesc, a unor diferente mici de culoare de pe suprafata lui Tethys.

Unele dintre aceste linii rosii fusesera depistate anterior, intr-o maniera difuza, de sonda Cassini, care se afla pe orbita lui Saturn din 2004. Dar noile imagini color, care dateaza din aprilie 2015, sunt primele in care se vad zone imense din emisfera nordica a satelitului, in conditii de luminozitate care permit observarea clara a respectivelor dungi.

Dupa cum explica NASA, in ultimii ani, latitudinile nordice ale intregului sistem al lui Saturn sunt tot mai bine iluminate datorita pozitiei acestuia fata de Soare in timpul verii. Acest lucru a facut posibila captarea imaginilor clare de catre Cassini.

‘In aceste noi fotografii, liniile rosii sar in ochi’, a afirmat Paul Schenk, unul dintre specialistii care se ocupa de misiunea Cassini. ‘Dimensiunile lor enorme sunt cu adevarat surprinzatoare’, a mai spus omul de stiinta de la ‘Lunar and Planetary Institute’ din Houston.

Deocamdata, originea acestui fenomen continua sa ramana o necunoscuta, iar expertii de la NASA au avansat mai multe supozitii.

S-ar putea ca materialul de culoare rosie sa fie ‘gheata cu impuritati chimice’ sau ‘rezultatul expulzarii unor gaze’. Alta varianta luata in calcul este ca ar fi fracturi ale suprafetei lui Tethys sesizate la o rezolutie prea mica pentru a putea fi vazute cu claritate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro