Inflaţia a urcat în luna noiembrie la 16,8%. Cele mai scumpe sărbători din ultimii 20 de ani
Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna noiembrie 2021 este 16,8%, a transmis marți Institutul Național de Statistică.
Zahărul, energia electrică, untul și uleiul conduc în topul scumpirilor, adică exact produsele cele mai cautate pentru a pregăti masa de Sărbători.
Un asemenea nivel al inflației nu a mai fost întâlnit din 2002 încoace.
Inflația în Europa a crescut, de asemenea, la maxime de mai multe decenii, dar cu o eterogenitate considerabilă între țări, în concordanță cu diferențele dintre ponderile coșurilor de consum, mixul energetic, reglementările privind prețurile și măsurile de politică. În zona euro, inflația a ajuns la 10,6% în octombrie, iar în Europa centrală și de Est începe să se obișnuiască cu rate ale inflației de 20%- 25%, arată un raport al BRD publicat luni.
Prețurile alimentelor și energiei sunt principalii factori ai inflației globale în acest an, deoarece războiul din Ucraina a amplificat tensiunile care existau deja pe piețele de mărfuri. Dovezile empirice relevă că prețurile alimentelor și energiei s-au mișcat în tandem, fiind în aceeași fază (boom sau scădere) pentru ~66% din timp din 1970, concordanța crescând la 75% pentru perioada din 2004, mai arată raportul BRD.
Cele mai mici rate ale inflației în Europa sunt Elveția (circa 3%), Islanda și Spania (sub 7%). La polul opus se află Ungaria și Letonia, cu circa 20-22% creșteri ale prețurilor.
Statele care au reușit să coboare inflația în noiembrie
Germania (de la 11.6% la 11.3%), pe fondul ieftinirii carburanților, în principal.
Grecia (de la 9.5% la 9%), pe fondul ieftinirii articolelor de îmbrăcăminte, a cazărilor turistice și a ieftinirii uleiului.
Italia (de la 12.6% la 12.5%), pe fondul ieftinirii carburanților (de fapt a sprijinului guvernamental care a permis ieftinirea benzinei și a motorinei).
Scăderi ale ratei inflației în noiembrie au mai fost în Cipru (de la 8.6% la 8.3%), Lituania (de la 22.1% la 21.4%) și Austria (de la 11.5% la 11.1%).