Sari direct la conținut

Misiunea ”Hope” a trimis prima imagine cu Marte

HotNews.ro
Prima imaginea trimisa de sonda Hope (sursa: twitter), Foto: Hotnews
Prima imaginea trimisa de sonda Hope (sursa: twitter), Foto: Hotnews

​Sonda Hope, prima misiune a Emiratelor Unite Arabe pe Marte, a trimis prima imagine a Planetei Roșii. Sonda a intrat pe orbita planetei Marte marțea trecută, Emiratele Unite devenind astfel prima națiune arabă din istorie care își înregistrează prezența pe cel mai apropiat ”vecin” al Terrei.

Prima imagine transmisă de misiunea Hope a fost surprinsă de la o altitudine de 24.700 km deasupra suprafeței marțiene, miercuri, la ora 20.36 GMT, deci la o zi după ce misiunea a ajuns pe Planeta Roșie, notează BBC News.

În partea stângă-sus a imaginii se află polul nord al planetei, iar în centrul pozei se poate vedea răsăritul Soarelui peste masivul Olympus, cel mai mare vulcan din sistemul nostru solar. În imagine apar munții vulcanici Ascraeus, Pavonis și Arsia Mons. Poate fi observat cel mai mare canion din sistemul nostru solarul, Valles Marineris, parțial acoperit de nori.

Naveta Hope este cam de dimensiunile unei mașini de clasă mică, a costat 200 milioane dolari și va purta trei tipuri de instrumente: spectrometru infraroșu, spectrometru ultraviolet și camere video, misiunea fiind de a avea prima privire globală asupra vremii marțiene în toate momentele zilei.

Vor fi investigate diverse fenomene meteo marțiene cum ar fi giganticele furtuni de nisip, nori înghețați și diversele mișcări ale fronturilor atmosferice.

Atmosfera marțiană nu a fost studiată atât de intens în trecut, iar sonda arabilor va încerca să obțină noi informații, mai ales că va orbita de la o altitudine mult mai mare decât alte sonde din trecut și va putea oferi o imagine de ansamblu. Dacă pe Marte temperatura poate depăși +20 de grade ziua, noaptea poate scădea la -120 de grade.

Trei misiuni marțiene au început cercetarea pe Planeta Roșie și în jurul ei.Prima este misiunea Hope a Emiratelor Arabe care este și cea mai simplă și nu implică și aterizarea pe suprafața planetei. Pe 10 februarie era programată misiunea chineză, iar pe 18 februarie sosește misiunea NASA cu roverul Perseverance. Cele trei sonde au parcurs peste 400 milioane km din iulie 2020.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro