Sari direct la conținut

NASA a facut public rezultatul proiectului "Pluto Time": 3 imagini-mozaic cu planeta si satelitul sau principal, formate din mii de fotografii trimise de oameni

HotNews.ro
Mozaic Pluto si Charon, Foto: NASA/JPL
Mozaic Pluto si Charon, Foto: NASA/JPL

NASA a facut publice 3 imagini-mozaic cu planeta Pluto si principalul sau satelit, Charon, reprezentand raspunsul global al campaniei sale de social media „#PlutoTime”. Prin acest proiect, dezvoltat de echipa stiintica New Horizon, NASA a indemnat oamenii din intreaga lume sa posteze imagini cu ei in locurile in care traiesc atunci cand este „ora Pluto” – in general in apropierea rasaritului sau apusului pe Terra.

Proiectul a inceput in luna iunie, iar de atunci NASA a avut peste 339.000 de vizitatori pe aplicatia Pluto Time si a primit peste 7.000 de imagini din intreaga lume, inclusiv Romania.

Mozaic Pluto, in centru este marcata fotografia lui Clyde Tombaugh, cel care a descoperit Pluto in 1930 – Foto: NASA / JPL

Cateva mii dintre imaginile trimise au fost asamblate in 3 imagini-mozaic uimitoare ale planetei Pluto, a satelitului Charon si a unei imagini cu ambele. Mozaicurile includ nu monumente celebre, selfie-uri, si chiar si animale de companie.

Proiectul Pluto Time a fost inspirat de o intrebare primita frecvent de cercetatorii New Horizons: Cum veti fotografia Pluto, avand in vedere ca se afla la o distanta atat de mare de Soare?

Mozaic Charon – Foto: NASA / JPL

„Ne-am dat seama ca puteam dezvolta o unealta online care sa estimeze cand nivelul de luminozitate scade pana la nivelul de pe Pluto”, a declarat Alex Parker, cercetator stiintific la Southwest Research Institute (SwRI) din Boulder, Colorado:

„Ne-am uitat la tabele cu nivelul de iluminare in diferite momente de crepuscul – folosite pentru a determina cand se porneste iluminatul public, spre exemplu – si am determinat cat de jos ar trebui sa fie soarele intr-o zi senina pentru a se potrivi cu Pluto. Dupa asta a fost doar o chestiune de calcul”.

„Pluto Time” reprezinta un scurt moment din zorii zilei si de la amurg, cand lumina de pe Pamant se potriveste cu cea existenta pe planeta Pluto in jurul pranzului.

Mozaic Pluto si Charon – Foto: NASA / JPL

Astronomul Clyde W. Tombaugh, cu telescopul pe care si l-a construit acasa. Tombaugh a descoperit in 1930 planeta Pluto, primul obiect spatial din structura ce a fost ulterior identificata drept Centura Kuiper – Foto: NASA

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro