Sari direct la conținut

O noua licitatie pentru televiziunea digitala terestra va fi lansata anul viitor

HotNews.ro
Antena Yagi, Foto: Electromag.eu
Antena Yagi, Foto: Electromag.eu

Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) va scoate in consultare publica pana la sfarsitul acestui an o noua documentatie de licitatie pentru alocarea licentelor de televiziune digitala terestra care sunt inca disponibile, iar licitatia propriu-zisa va fi lansata anul viitor, a declarat marti Bogdan Iana, director executiv in cadrul autoritatii. In cadrul noii licitatii vor fi disponibile 2 multiplexuri nationale, 27 de multiplexuri regionale si 18 multiplexuri locale care nu au fost alocate in procedurile de selectie anterioare.

Un multiplex digital reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

Printr-un multiplex digital se pot furniza 15 canale TV in format Standard Definition (SD) sau numai 4 canale TV in format High Definition (HD) ori o combinatie intre canale TV SD si cele in format HD.

ANCOM a mai organizat in perioada martie 2014 – martie 2015 trei proceduri de alocare a multiplexurilor de televiziune digitala terestra prin intermediul carora au fost adjudecate 3 multiplexuri nationale si 14 multiplexuri regionale si locale. Autoritatea a acordat deja licentele de utilizare a spectrului pentru toate multiplexurile adjudecate, precum si autorizatiile de asignare pentru multiplexurile nationale adjudecate de Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR).

Incepand cu data de 17 iunie 2015 statiile de televiziune analogica terestra nu mai utilizeaza banda de frecventa 474 – 790 MHz (banda UHF), in timp ce emisia pe cale radio terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic, in banda de frecvente radio 174-230 MHz (banda VHF), va continua, cu caracter temporar, pana la data de 31 decembrie 2016.

  • Informatie de context: Cum a ajuns Romania ultima tara din UE care trece la televiziunea digitala terestra

Romania si alte 100 de tari s-au obligat in urma cu noua ani sa inchida emisia TV analogica terestra pana in 17 iunie 2015 si sa faca tranzitia tehnologica la emisia digitala, care permite difuzarea mai multor canale TV la o calitate superioara in acelasi spatiu ocupat de un canal analogic. Romania a ramas singura tara care nu a facut aceasta tranzitie si transmisia TV analogica risca sa creeze interferente prejudiciabile pentru emitatoarele ce functioneaza in tarile vecine.

Peste un milion de romani, in special din zonele rurale, receptioneaza TVR si cateva posturi TV private printr-o simpla antena montata pe casa, fara a plati un abonament de cablu sau satelit. Transmisia TV se face prin intermediul frecventelor radio, in sistem analogic, prin reteaua Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR). Mai mult, aproape 170 de televiziuni au licente care depind de difuzarea terestra, dupa cum a avertizat in luna martie din acest an Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), care reuneste principalele societati de televiziune si radio din Romania.

Conversia televiziunii terestre de la transmisia analogica la cea digitala permite transmiterea mai multor posturi de televiziune cu o calitate superioara, in acelasi spatiu spectral necesar unui singur program transmis analogic.

Operatorii de cablu si satelit furnizeaza in prezent programe TV in format digital. Momentan, televiziune analogica mai este receptionata din eter in zonele rurale defavorizate, printr-o simpla antena instalata pe acoperisul casei.

Conform obligatiilor internationale asumate de Romania si alte aproape 100 de tari la Conferinta Regionala pentru Radiocomunicatii de la Geneva, in anul 2006, emisia analogica terestra ar fi trebuit sa inceteze la 17 iunie 2015. Toate tarile au incetat aceasta emisie, Romania nu.

Dupa ani de intarzieri si o licitatie blocata in timpul guvernarii PD-L, in vara anului trecut, Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a demarat din nou procedurile pentru crearea infrastructurii de televiziune digitala terestra, licitand cinci multiplexe digitale nationale, dintre care 4 multiplexe in banda de frecvente UHF si unul in banda de frecvente VHF.

Au participat doi operatori – SNR (Societatea Nationala de Radiocomunicatii) si RCS&RDS. A castigat doar SNR, si numai trei din cele cinci multiplexuri digitale licitate (toate in UHF), contra sumei de 1.020.002 euro reprezentand taxe de licenta.

Pentru ca nu s-au incadrat in termenul de 17 iunie 2015, autoritatile romane au gasit o solutie temporara, reglementata prin lege: in banda VHF se poate transmite semnal analogic, pentru ca nici in tarile din jur nu s-au implementat servicii digitale in aceasta banda.

Asa se face ca autoritatile au stabilit prin lege ca TVR si posturile TV private care emit acum analogic in banda VHF (very high frequency – 174-230 MHz) vor avea voie sa-si continue emisia pana la data de 31 decembrie 2016, dupa care emisia analogica va fi inlocuita cu emisia in format digital.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro