O operațiune controversată de minare a bitcoin a încălzit un lac atât de mult încât „te simți ca într-un jacuzzi” în el
Localnicii care trăiesc în jurul Lacului Seneca din statul american New York acuză operațiunile de minare a bitcoin că încălzesc lacul atât de tare încât „te simți ca într-un jacuzzi” în acesta, relatează Markets Insider.
Plângerile acestora sunt legate de o centrală electrică alimentată cu gaze naturale ce este folosită pentru rularea a cel puțin 8.000 de calculatoare ce minează bitcoin, potrivit NBC News.
Centrala folosește apă din Lacul Seneca pentru răcire, aceasta fiind apoi deversată înapoi în lac. Minarea de bitcoin este procesul prin care sunt create noi criptomonede de către calculatoare specializate care rezolvă calcule complexe pentru rețeaua bitcoin.
Centrala electrică Greenidge, care este îndeaproape urmărită de Departamentul de Conservare a Mediului din statul New York, este autorizată să folosească 526 de milioane de litri de apă zilnic și să deverseze 511 milioane în același interval de timp.
Apa deversată poate avea o temperatură de până la 42 de grade Celsius în timpul verii și de 30 °C iarna, potrivit documentelor consultate de jurnaliștii de la NBC News.
„Lacul este atât de cald încât te simți ca într-un jacuzzi”, afirmă Abi Buddington, un rezident care locuiește în apropierea lacului.
Creștere uriașă a emisiilor
Greenidge, o centrală electrică pe bază de cărbune scoasă din uz, a fost cumpărată în 2014 de către o companie privată în 2014 și redeschisă 3 ani mai târziu după ce a fost reconvertită pentru a funcționa pe gaz.
La început centrala genera energie pentru rețeaua electrică doar când cererea era mare însă în 2019 conducerea a decis folosirea sa pentru a alimenta minarea de bitcoin ca să-și majoreze profiturile din energia în surplus.
Calculatoarele care minează bitcoin folosesc cantități uriașe de energie, senatoarea americană Elizabeth Warren cerând luna trecută luarea unor măsuri dure împotriva criptomonedelor pentru a combate schimbările climatice.
Centrala Greenidge alimentează cel puțin 8.000 de calculatoare și ia în considerarea instalarea unora noi pentru extinderea capacității de minare la 45 de megawați până în luna decembrie a acestui an.
Însă operațiunile centralei au dus la o creștere uriașă a emisiilor, documentele oficiale arătând că acestea s-au majorat de aproape 10 ori între luna ianuarie a lui 2020 și sfârșitul anului trecut.
Judith Enck, un fost administrator regional al Agenției de Protecție a Mediului, afirmă că statul New York nu își va putea îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor dacă Greenidge va continua să mineze bitcoin.
CEO-ul Greenidge, Jeff Kirt, a declarat însă pentru NBC News că „impactul asupra mediului al centralei nu a fost niciodată mai bun ca în prezent” și că unitatea funcționează în parametrii autorizației primite.
Acesta a adăugat că Greenidge va deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon prin cumpărarea unor certificate verzi.
Citește și: