Sari direct la conținut

O statistică prezentată de Bill Clinton demontează unul dintre cele mai mari mituri ale politicii: economia nu e crescută mereu de cei care pretind că o fac

HotNews.ro
O statistică prezentată de Bill Clinton demontează unul dintre cele mai mari mituri ale politicii: economia nu e crescută mereu de cei care pretind că o fac
Bill Clinton la Convenția Națională Democrată, FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cine creează, de fapt, locurile de muncă? Între democrați și republicanii din SUA a fost mereu o dispută, care oglindește ce se întâmplă și în alte țări, având în vedere dimensiunea economiei americane.

În discursul său de 27 de minute ținut la Convenția Națională Democrată Clinton a ținut să sublineze rezultatele președinților democrați în ceea ce privește crearea locurilor de muncă, subliniind performanța lor după încheierea Războiului Rece.

„O să vă vină greu să credeți asta, dar credeți-mă, am verificat de trei ori”, a început fostul președinte al SUA între 1992 și 2000.

51 de milioane de locuri de muncă create în SUA

„De la sfârșitul Războiului Rece în 1989, America a creat în jur de 51 de milioane de locuri de muncă noi. Jur că am verificat asta de trei ori. Nici mie nu mi-a venit să cred”, a subliniat fostul președinte democrat.

„Care este scorul? Democrații 50, republicanii unu”, a explicat el cifrele legate de noile locuri de muncă sub președinții SUA.

Informația prezentată de acesta a fost verificată de cotidianul The Washington Post pentru a vedea dacă este într-adevăr corectă:

„Au existat șase președinți din 1989, trei de la fiecare partid”, scrie The Post, cu referire la cele două mari partide care formează duopolul politic american: Partidul Republican și cel Democrat”.

„Sub cei 3 Democrați – Clinton, Barack Obama și Joe Biden – a existat o creștere cumulativă de 50 de milioane de persoane suplimentare care au muncit între începutul și sfârșitul mandatelor lor. Sub cei trei Republicani – George H.W. Bush, George W. Bush și Donald Trump – totalul cumulativ a fost, de fapt, doar un milion”, a confirmat The Washington Post.

Contează, totuși, ce se întâmplă în economia globală

Cu toate acestea, The Washington Post amintește că nu este tocmai corect să se afirme că doar politicile Democraților și Republicanilor sunt direct responsabile de această diferență uriașă în crearea locurilor de muncă.

Unul dintre motive ține de faptul că adesea factorii economici externi afectează mai mult rata șomajului decât măsurile luate de Casa Albă. 

De exemplu, președintele republican George H.W. Bush s-a confruntat cu o recesiune la jumătatea mandatului său ca rezultat al crizei petroliere din 1990, cauzată de invazia Irakului în Kuweit, și înăsprirea politicilor monetare de către Fed pentru a ține sub control inflația.

Și Biden a creat aproape dublul locurilor de muncă față de Trump

Un alt lucru menționat de The Washington Post este că numărul de persoane noi care muncesc între începutul și finalul mandatului unui președinte nu este în întregime egal cu numărul de noi locuri de muncă create.

Calculele făcute de ziarul american pe baza statisticilor oficiale arată că în timpul mandatului fostului președinte Donald Trump economia americană a creat 4,3 milioane de locuri de muncă noi între 2018 și 2019, în timp ce sub Joe Biden numărul a fost de 7,5 milioane de locuri de muncă noi, în 2022 și 2023.

The Post a exclus din calculele sale primii doi ani ai președinției lor, tocmai pentru ca politicile celor doi să fi avut timp să își facă efectul. 

Anii 2020 și 2021 au fost excluși pentru că rezultatele au fost puternic distorsionate de pandemia de COVID-19, economia americană pierzând atunci milioane de locuri de muncă.

INTERVIURILE HotNews.ro