Sari direct la conținut

Oferta Electrica, pe intelesul micilor investitori

Oferta Electrica este prima prin care statul cedeaza pachetul majoritar si reprezinta o oportunitate pentru micii investitori de a debuta pe piata de capital prin castiguri cu mult peste dobanda bancara. Specialistii Tradeville explica si care sunt avantajele participarii la oferta Electrica pentru micii investitori.

In prezent, Electrica este detinuta 100% de statul roman si reuneste sub umbrela sa trei filiale de distributie – Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud -, fiind cel mai mare distribuitor de energie electrica din tara, cu o cota de piata de 39% in 2013, cand a distribuit 16,1 TWh.

Oferta primara de vanzare de actiuni (IPO) consta in majorarea capitalului social existent de peste doua ori, astfel incat statul roman sa detina la incheierea ofertei 49% din noul capital social, iar 51% sa fie detinut de actionari privati.

E important de inteles ca statul roman nu isi vinde nicio actiune detinuta in prezent, iar actiunile care vor fi scoase la vanzare reprezinta actiuni nou emise. Banii de pe aceste actiuni raman la dispozitia companiei Electrica pentru modernizare si dezvoltare si nu sunt bani care vor merge la bugetul de stat.

Cumparand actiuni in cadrul ofertei Electrica, veti participa la dezvoltarea companiei si veti deveni beneficiar al profiturilor viitoare ale liderului national de distributie a energiei electrice.

„Pentru a putea subscrie actiuni in IPO Electrica, trebuie sa luati legatura cu un intermediar autorizat. Una dintre cele mai accesibile si mai transparente cai este sa subscrieti printr-o societate de brokeraj care are platforma online de tranzactionare, prin intermediul careia veti putea vedea in timp real gradul de subscriere”, mentioneaza Victor Stanila, director de comunicare la Tradeville.

Intreaba-ne orice despre oferta Electrica.

  • De ce merita sa cumparati actiuni in cadrul ofertei Electrica?

In primul rand, pentru ca vorbim de cea mai mare companie de distributie de energie electrica din tara, ale carei profituri sunt reglementate prin lege – tarifele Electrica sunt stabilite astfel incat sa se obtina un profit operational de 8%-10%. Este ca si cum devenim parte intr-o companie ale carei castiguri sunt asigurate prin lege.

Aceste profituri se vor distribui catre actionari in fiecare an sub forma de dividende, legea prevazand ca minimum 50% din profit sa mearga anual catre actionari.

In 2013, Electrica a obtinut un profit brut operational (EBITDA) de 749 milioane lei, in crestere cu 16% fata de anul precedent. Practic, desi profitul net a scazut la 243 milioane lei, in special pe fondul reducerii unor venituri din investitiile in sucursale, important este ca Electrica si-a imbunatatit profitul operational.

„Pentru a avea o imagine cat mai clara a avantajelor participarii la o oferta publica a unei companii de stat, cei care au subscris si primit actiuni la IPO Nuclearelectrica si IPO Romgaz – in cote egale – au pana in prezent un randament brut agregat de circa 10%, luand in calcul atat dividendele, cat si discountul oferit la subscriere. Practic, in doar 9 luni, castigul obtinut prin participarea la cele doua oferte in cote egale depaseste de peste doua ori castigul pe un an intreg din dobanda de la orice banca”, adauga Victor Stanila.

Asadar, oferta Electrica este o buna oportunitate atat de a obtine castiguri cu mult peste dobanda bancara, cat si pentru a deveni parte la castigurile viitoare ale celei mai mari companii de distributie de energie electrica.

Pentru detalii legate de procesul de subscriere, click aici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro