Sari direct la conținut

OMV Petrom întețește demersurile pentru a cumpăra E.ON Energie, afacere cu peste 3 milioane de clienți

HotNews.ro
Sediu E.ON Essen, Foto: E.ON Gaz Romania
Sediu E.ON Essen, Foto: E.ON Gaz Romania

​Producătorul de țiței și gaze OMV Petrom are intenții certe de a negocia cu grupul german E.ON achiziționarea companiei de furnizare a gazelor și electricității din România, E.ON Energie, care acoperă o piață de circa 3,4 milioane de consumatori. OMV Petrom vrea să încheie un parteneriat cu un consultat și să accelereze procedurile în procesul de negociere, pentru a recupera din avansul pe care îl are Romgaz, principalul competitor, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate participanţilor la negocieri.

Reamintim că HotNews.ro a anunțat în premieră, în luna martie, că E.ON ar putea vinde furnizarea din România, iar producătorul de gaze Romgaz ar fi interesat de achiziționarea acesteia.

Acționarii Romgaz, companie majoritar de stat, au aprobat pe 11 aprilie achiziționarea de asistență juridică pentru a analiza tranzacția.

Reprezentanții grupului german E.ON au confirmat, recent, intenția de a vinde afacerea de furnizare a gazelor și energiei electrice din România.

Miza OMV Petrom pentru preluarea E.ON Energie

Pentru OMV Petrom ar fi dezavantajoasă o preluare a furnizării E.ON de către Romgaz, deoarece ar putea însemna pierderea unui client important. OMV Petrom, în calitate de producător de gaze, vinde cantități mari de gaze către E.ON Energie, care, mai departe, le furnizează către cei 3,4 milioane de consumatori din portofoliul său.

Romgaz este, însă, cel mai mare producător de gaze din România, și ar putea acoperi mare parte din cantitățile necesare furnizării, în cazul în care ar integra E.ON Energie pe întreg lanțul. Astfel, o eventuală achiziționare a furnizării de la E.ON de către Romgaz ar fi un dezavantaj competițional pentru OMV Petrom.

La gaze, pe zona clienților casnici, E.ON este al doilea furnizor după Engie, cu o cotă de piață de circa 41%. E.ON mai este furnizor și pe piața energiei electrice, însă cu o cotă mult mai mică, de circa 5%.

HotNews.ro a adresat către OMV Petrom mai multe întrebări legate de interesul său pentru furnizarea E.ON, însă compania nu a dorit să comenteze. „Politica noastră este să nu comentăm astfel de activități”, a răspuns OMV Petrom.

Istoria E.ON Energie

E.ON este fostul SC Distrigaz Nord SA Targu-Mureș, care a luat ființă în 2000, după o restructurare a Romgaz. Statul a fost acționarul acestei companii până când în 21 octombrie 2004 a fost semnat cu E.ON Ruhrgas contractul de privatizare. Transferul efectiv de acțiuni a avut loc în 28 iunie 2005.

Practic, dacă tranzacția cu E.ON va fi finalizată, statul ar răscumpăra o afacere privatizată în urmă cu aproape 20 de ani.

Conform contractului de privatizare, prețul pentru pachetul de acțiuni cumpărat reprezentând 30% din capitalul social al societății a fost de 125 milioane euro, iar pentru majorarea de capital social a fost de 178 milioane euro, astfel încât E.ON să poate dețină 51% din capitalul social majorat. Mai exact, a fost o privatizare făcută pentru puțin peste 300 milioane de euro.

Ulterior, pentru a fi respectate directivele europene de unbundling, a fost separată activitatea de furnizare de cea de distribuție, formându-se mai multe societăți sub umbrela E.ON România, controlată în totalitate de grupul german E.ON. Compania de furnizare E.ON Energie România are ca acționari E.ON România SA, cu 68,18%, și Ministerul Energiei, cu 31,82%.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, E.ON dorește să vândă doar partea de furnizare, adică E.ON Energie, nu și cea de distribuție. E.ON Energie a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 13,7 miliarde de lei și o pierdere de 358,8 milioane lei.

În Prezent, E.ON Energie este unul dintre cei mai importanți furnizori atât de gaze naturale, cât și de energie electrică din România.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro