Sari direct la conținut

[P] Microciparea pisicilor devine obligatorie în Marea Britanie: Ce urmează pentru România?

Microciparea pisicilor devine obligatorie în Marea Britanie: Ce urmează pentru România?
Microciparea pisicilor devine obligatorie în Marea Britanie: Ce urmează pentru România? Sursa foto - canva.com

Începând cu 10 iunie 2024, toți proprietarii de pisici din Marea Britanie trebuie să își microcipeze animalele de companie conform unei noi legi impuse de Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (DEFRA). Această măsură vizează asigurarea unei mai bune identificări și recuperări a pisicilor pierdute sau rătăcite. Este o inițiativă semnificativă care ar putea fi adoptată în curând și în România, având în vedere pregătirile deja în curs pentru implementarea unui sistem de înregistrare a microcipurilor.

Ce presupune microciparea?

Microciparea implică inserarea unui cip de dimensiunea unui bob de orez sub pielea pisicii. Acest cip conține un număr de identificare unic care poate fi citit cu un scanner special și care este înregistrat într-o bază de date aprobată. Astfel, dacă o pisică este găsită, proprietarul poate fi identificat și contactat rapid.

Pentru Marea Britanie costul mediu pentru microcipare și înregistrare este de aproximativ 25 de lire sterline (aproximativ 140 RON). În plus, organizațiile caritabile și centrele de salvare de renume pot oferi servicii de microcipare la prețuri reduse. În România prețurile sunt asemănătoare, sau puțin mai mici, depinzând mult de oraș sau de fiecare cabinet veterinar în parte.

De ce este importantă microciparea?

În Marea Britanie, există peste 9 milioane de pisici de companie, iar microciparea obligatorie facilitează reîntregirea rapidă a pisicilor pierdute cu proprietarii lor. În plus, s-a demonstrat că microciparea câinilor, deja obligatorie, este cea mai eficientă metodă de identificare a animalelor pierdute, aceștia având de două ori mai multe șanse să fie recuperați decât animalele fără microcip.

Ce se întâmplă dacă nu microcipezi pisica în UK?

Proprietarii trebuie să se asigure că pisicile lor sunt microcipate înainte de a împlini vârsta de 20 de săptămâni. Nerespectarea acestei legi poate duce la amenzi de până la 500 de lire sterline (aproximativ 2800 RON). Totuși, microciparea nu este obligatorie pentru pisicile care trăiesc în mod liber, fără o interacțiune sau dependență semnificativă de oameni, cum ar fi pisicile sălbatice sau cele comunitare.

Ce se preconizează pentru România?

România ar putea urma exemplul Marii Britanii în ceea ce privește microciparea obligatorie a pisicilor. Deja s-a făcut un pas important în această direcție prin crearea platformei de înregistrare a microcipurilor, denumită RomPetID. Aceasta urmează să devină operațională în curând și va permite înregistrarea și actualizarea detaliilor de contact pentru proprietarii de pisici.

„La clinica veterinara unde lucrez, săptămânal ajung urgente veterinare, pisici cu traumatisme, lovite de mașini sau mușcate, aduse de cetățeni trecători, fără să reușim să identificăm proprietarul.” spune Alina Rusu, medic veterinar din București.

Adoptarea unei astfel de măsuri în România ar contribui semnificativ la reducerea numărului de pisici pierdute și ar facilita reîntregirea rapidă a acestora cu familiile lor. În prezent, microciparea este obligatorie doar pentru câini, dar odată cu implementarea RomPetID, este foarte probabil ca legislația să fie extinsă și la pisici.

Concluzie

Microciparea obligatorie a pisicilor în Marea Britanie reprezintă un pas major pentru protecția și siguranța animalelor de companie și este un model pe care și alte țări, inclusiv România, îl pot adopta. Cu platforma RomPetID pe cale să devină activă, ne putem aștepta la implementarea unor reglementări similare și în România, ceea ce ar aduce beneficii semnificative atât pentru animalele de companie, cât și pentru proprietarii lor.

Surse:

  • Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale al Marii Britanii (www.gov.uk/government/news/cat-microchipping-now-mandatory)
  • Platforma RomPetID pentru microciparea pisicilor în România (rompetid.ro/)

Adoptarea acestor măsuri va asigura o mai bună protecție a animalelor de companie și va facilita reîntregirea rapidă a acestora cu familiile lor. Este important să fim informați și pregătiți pentru noile reglementări care ar putea intra în vigoare în viitorul apropiat și în România.

INTERVIURILE HotNews.ro