Sari direct la conținut

Parlamentul a dat undă verde pentru semnătura electronică în actele juridice / Românii vor putea semna digital în acte oficiale fără a mai pierde timpul la ghișee

Semnătura electronică, Foto: certSIGN
Semnătura electronică / Foto: certSIGN

Deputații au adoptat marți, proiectul de lege care stabileşte cadrul legal pentru folosirea semnăturii electronice în actele juridice. Cu alte cuvinte, românii de rând, dar și firmele vor putea transmite cereri, solicitări și diverse acte instituțiilor folosind semnătura digitală, fără a mai fi nevoie de copii semnate pe hârtie sau de drumuri la ghișee. Camera Deputaților este forul decizional, iar legea merge la promulgare.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 265 voturi pentru şi patru abţineri și reglementează cadrul juridic pentru folosirea semnăturii electronice.  

Astfel, actul normativ stabileşte condiţiile utilizării semnăturii electronice, sigiliului electronic, mărcii temporale electronice şi documentelor electronice cărora li s-a aplicat o semnătură electronică, o marcă temporală electronică sau un sigiliu electronic, precum şi condiţiile prestării serviciilor de încredere şi atribuţiile autorităţilor şi instituţiilor publice în acest domeniu.

Totodată se creează un cadru juridic general şi predictibil al utilizării fiecărui tip de semnătură electronică (electronică, calificată, electronică avansată şi electronică simplă).

De asemenea, toate tipurile de semnătură electronică prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 910/2014 sau în prezenta lege produc efecte juridice şi pot fi utilizate ca mijloace de probă în faţa instanţelor de judecată”.

„Actul juridic în format electronic, semnat cu tipul de semnătură electronică prevăzut de lege sau cu semnătura electronică calificată, produce aceleaşi efectele juridice ca acelaşi act juridic în format letric”, se arată în proiectul de lege.

„O reducere semnificativă a utilizării hârtiei, dar și a deplasării și prezenței fizice a cetățeanului la ghișeu”

  • „Promovarea utilizării semnăturilor electronice între persoane fizice și persoane juridice de drept privat și în cadrul administrației publice va determina pe termen lung o reducere semnificativă a utilizării hârtiei nu doar în cadrul proceselor de business și administrative, dar și a deplasării și a prezenței fizice a cetățeanului la ghișeu, aspecte care vor avea un impact semnificativ în sensul reducerii poluării”, se arată în nota de fundamentare a legii.

Practic, instituțiile și autoritățile publice vor avea obligația de a accepta documente electronice semnate cu semnătură electronică. 

Valabilitatea semnăturii electronice se verifică în raport cu condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească la momentul semnării documentului electronic, iar expirarea valabilităţii certificatului în baza căruia a fost aplicată semnătura nu afectează valabilitatea sau efectele documentului semnat.

Aceste prevederi sunt valabile şi în cazul semnăturilor electronice avansate care nu se bazează pe un certificat pentru semnătură electronică, ci folosesc alte tehnologii.

„Perioada maximă de valabilitate a certificatului pentru semnătura electronică avansată se stabileşte de emitentul certificatului pentru o perioadă de maxim 2 ani. Autoritatea de supraveghere şi reglementare în domeniu este responsabilă pentru stabilirea perioadelor de valabilitate în cazul semnăturilor electronice avansate care nu se bazează pe un certificat pentru semnătură electronică, ci folosesc alte tehnologii”, prevede proiectul de lege.

Certificatul pentru semnătură electronică avansată emis conform legii de către Ministerul Afacerilor Interne şi înscris pe cartea electronică de identitate este valabil pentru o perioadă de maximum 5 ani.

Camera Deputaților este forul decizional, legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. 

INTERVIURILE HotNews.ro