Sari direct la conținut

Planeta pitica Pluto, vazuta de sonda New Horizon: O lume cu rauri de gheata carbonica, invaluita intr-un halou de ceata

HotNews.ro
Planeta Pluto, Foto: NASA/JHUAPL/SwRI
Planeta Pluto, Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

Imaginile realizate de sonda spatiala New Horizon a NASA in timpul trecerii pe langa Pluto dezvaluie, pe de o parte, ca planeta inghetata este invaluita intr-un strat extins de ceata atmosferica, iar de pe alta parte dau la iveala faptul ca pe suprafata se gasesc rauri de gheata carbonica, scrie Reuters.

New Horizon este prima sonda spatiala care viziteaza Pluto si satelitii sai, iar pana acum a transmis spre Terra 5% din fotografiile si adtele stiintifice colectate in zilele de dinainte , din timpul si de dupa zborul din 14 iulie cand s-a apropiat la o distanta de 77.000 de km de planeta.

Cea mai recenta serie de imagini include o fotografie cu silueta planetei Pluto, luminata din spate de Soarele aflat la peste 4,8 miliarde km distanta si evidentiind atmosfera corpului planetar.

Analizele arata ca straturi distincte de ceata in atmosfera planetei, formata din azot , monoxid de carbon si metan. Ceata se intinde pe o distanta de cel putin 161 de km de la suprafata planetei.

„Aceasta este prima privire asupra vremii din atmosfera planetei Pluto”, arata specialistul stiintific al sondei New Horizon, cercetatorul Michael Summers de la Universitatea George Mason din Fairfax, Virginia.

Se crede ca pe masura ce particulele minuscule cad pe sol, acestea ar putea declansa reactii chimice care dau planetei Pluto o nuanta roscata, a adaugat Mason.

Silueta planetei Pluto / Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

Stratul de ceata, care este de cinci ori mai intins decat aratau prin modele computerizate, nu a fost singura surpriza prezentata de planeta. Masuratorile de presiune arata ca masa totala a atmosferei lui Pluto s-a injumatatit intr-o perioada de doi ani.

„Este destul de uimitor, cel putin pentru un cercetator atmosferic. Asta iti spune ca ceva se intampla”, arata Summers.

Mai multe detalii sunt asteptate in perioada urmatoare, pe masura ce sonda New Horizon va trimite date catre Terra.

NASA a facut publice si noi imagini cu suprafata planetei Pluto, in care apar indicatori ai unei game largi de activitati, inclusiv o versiune de rauri de gheata.

Cu temperaturi la suprafata apropiate de -235 grade Celsius, planeta Pluto este mult prea rece pentru ca gheata sa rezulte din apa. Gheata de la suprafata Pluto consta, in cea mai mare parte, in azot.

„Stiam ca exista gheata carbonica pe Pluto (…) si ne imaginam ca azotul se evapora intr-un loc si se condenseaza in altul. Insa sa vedem dovezi ale unei activitati geologice recente este un vis implinit”, a aratat cespecializtul stiintific New Horizon William McKinnon de la Universitatea Washington din St. Louis.

Recent, in termeni geologici, nu inseamna ieri, a adaugat cercetatorul. Avand in vedere lipsa craterelor de impact, oamenii de stiinta suspecteaza ca suprafata Pluto are cateva sute de milioane de ani, o fractiune din varsta sistemului solar (4,6 miliarde de ani).

Planeta pitica Plutto este situata in Centura Kuiper, o aglomerare vasta de fragmente de corpuri ceresti aflate dincolo de orbita planetei Neptun, si, in mod normal, ar fi trebuit sa fie „bombardata” cu regularitate de asteroizi. Cercetatorii americani se asteptau sa descopere numeroase cratere de impact pe suprafata planetei, insa, potrivit primelor imagini transmise de sonda New Horizons, situatia pare complet diferita.

Planeta Pluto: Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro