Sari direct la conținut

Planul NASA in 3 etape de a pune un om pe Marte

HotNews.ro
Marte, Foto: NASA
Marte, Foto: NASA

Agentia spatiala americana (NASA) a dat publicitatii, vineri, un plan de „cucerire” a planetei Marte, ce include trei etape majore, informeaza Mediafax citand 20minutes.fr. Intr-un articol publicat pe site-ul ei oficial, NASA a subliniat numeroasele obstacole care trebuie sa fie depasite inainte ca primii oameni sa paseasca pe planeta Marte. „Cand va putea omul sa ajunga pe Marte?” este intrebarea la care a dorit sa raspunda agentia spatiala americana.

Desi acest lucru se intampla in cel mai recent film al regizorului Ridley Scott, „Martianul/ The Martian”, lansat in Statele Unite la sfarsitul saptamanii trecute, NASA a preferat o abordare realista si afirma ca va avea nevoie de timp inainte de a atinge acest obiectiv, gratie noului ei plan de explorare spatiala.

Un „obiectiv realizabil”, dar nu inainte de anii 2030 – Intr-un document oficial, redactat pe 36 de pagini, NASA afirma ca poate „sa rezolve” dificultatile generate de un program atat de ambitios, insa nu a dezvaluit nici data exacta de lansare a primei misiuni cu echipaj uman spre Marte, nici costurile unei astfel de misiuni. Pana in prezent, directorii de la NASA vorbesc in termeni generali si spun ca obiectivul nu va putea fi atins inainte de anii 2030.

Dand totusi dovada de optimism, adminstratorul general al NASA, Charles Bolden, a subliniat intr-un comunicat faptul ca „agentia nu s-a aflat niciodata atat de aproape de a trimite astronauti pe Marte”, insistand pe importanta pe care o are pentru acest proiect cooperarea cu partenerii internationali si cu sectorul privat. „Sa traiesti in spatiu necesita acceptarea unor riscuri, dar ele merita efortul”, a subliniat raportul agentiei americane, care vorbeste despre un „obiectiv realizabil”.

Un mediu extrem de ostil pentru om – Pericolele sunt intr-adevar numeroase pe durata intregii misiuni spre Marte, ce ar putea sa ii oblige pe astronauti sa petreaca in spatiu o perioada de trei ani. Pe langa radiatiile cosmice care sporesc considerabil riscul de cancer, absenta gravitatiei pentru o perioada atat de indelungata genereaza o scadere a densitatii osoase si a masei musculare si slabeste sistemul imunitar, reaminteste acelasi document publicat de Agentia spatiala americana. NASA trebuie sa conceapa si noi costume spatiale, asemanatoare celor de scafandru, dar care sa fie adaptate conditiilor vitrege din spatiu, si sa puna la punct un nou sistem de propulsie electrica pe baza de energie solara, pentru viitorul modul spatial care va calatori spre planeta rosie.

Provocare tehnica pentru plasarea lenta si in conditii de siguranta a unui vehicul cu echipaj uman pe Marte – Agentia americana trebuie, de asemenea, sa inventeze un sistem capabil sa plaseze un vehicul de mai multe tone pe Marte, fapt considerat extrem de complicat de majoritatea expertilor in domeniu. Cea mai grea incarcatura plasata de NASA pe scoarta martiana a fost roverul Curiosity, care cantareste o tona. Astronautii vor avea nevoie, de asemenea, de un habitat cu aer respirabil si de un vehicul capabil sa decoleze de pe scoarta martiana.

„Depasirea tuturor acestor provocari va fi esentiala pentru a putea sa efectuam o calatorie pe Marte”, explica acelasi raport, care contine o strategie in trei etape.

Faza 1: Studierea efectelor misiunilor indelungate in spatiu – Aceasta faza a fost deja demarata cu ajutorul astronautilor care petrec durate tot mai lungi la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS), iar doi dintre ei, un american si un rus, vor ramane pe ISS timp de un an, pentru a studia efectele pe care le au asupra organismului uman misiunile indelungate in spatiu. NASA si partenerii sai testeaza deja la bordul ISS diverse tehnologii importante pentru viata petrecuta in spatiu, precum sisteme de asigurare a supravietuirii si sisteme de comunicatii.

Faza 2: Pregatirea astronautilor pentru viata intr-un spatiu indepartat – „Pionierii” care vor ajunge pe Marte vor trebui sa fie insa mult mai independenti decat sunt in prezent astronautii de pe ISS, iar pentru a realiza acest deziderat, NASA prevede in a doua etapa a strategiei sale o pregatire speciala pentru astronauti, care vor fi nevoiti sa traiasca intr-un habitat aflat intr-un spatiu indepartat. Pentru acest obiectiv, NASA a programat o serie de misiuni spatiale care se vor derula in apropiere de Luna, in jurul anilor 2020.

Agentia americana a dezvoltat si un proiect ce vizeaza alegerea unui asteroid care va trece la mica distanta de Terra, pentru a-l tracta si plasa apoi pe orbita lunara, cu ajutorul unei sonde robotizate. Aceasta misiune vizeaza, mai ales, testarea sistemului de propulsie electrica pe baza de energie solara, care, potrivit NASA, va fi esential pentru a transporta incarcaturi de mare tonaj pe Marte.

Faza 3: Viata pe Marte – A treia etapa este cea mai dificila, cea mai indepartata si cea mai inspaimantatoare: viata independenta de Terra. Toate cunostintele acumulate anterior vor permite „abordarea” lui Marte, incepand poate cu unul dintre satelitii ei, iar, apoi, continuand cu plasarea cu succes a astronautilor pe scoarta planetei rosii.

Unii dintre politicienii si expertii americani prefera sa „ramana cu picioarele pe Pamant”- Mai multi experti independenti si politicieni din Congresul american nu au fost impresionati de acest document publicat de NASA. Lamar Smith, presedintele republican din Comisia pentru Stiinta si Spatiu din Camera Reprezentantilor, regreta ca „acest plan nu contine buget, nici calendar, nici data de lansare”. Dupa parea acestui politician, documentul respectiv „nu este decat o colectie de fotografii frumoase, insotite de cuvinte frumoase, insa ele nu ne vor duce pe Marte”.

John Rummel, cercetator la SETI Institute, specializat in cautarea formelor de viata extraterestra inteligente, considera ca strategia propusa de NASA „prezinta lacune bizare”, referindu-se in special la faptul ca documentul nu explica modul in care astronautii vor putea sa isi produca hrana in spatiu, pentru a putea sa supravietuiasca atunci cand vor fi singuri pe Marte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro