Sari direct la conținut

Sonda spatiala Dawn a ajuns pe orbita planetei pitice Ceres / Oamenii de stiinta sunt optimisti in privinta dezlegarii misterului celor doua puncte luminoase

HotNews.ro
Ceres, Foto: NASA
Ceres, Foto: NASA

Dupa o calatorie de sapte ani si jumatate, sonda americana Dawn a reusit sa ajunga vineri pe orbita misterioasei Ceres si a inceput explorarea celei mai mici planete pitice din sistemul nostru solar, potrivit France Presse.

Este vorba despre prima naveta care orbiteaza in jurul unui astfel de corp celest.

Sonda va incepe cele 16 luni de explorare a planetei Ceres ceea ce ar trebui sa-i permita sa strapunga misterele si sa inteleaga mai bine formarea sistemului solar in urma cu 4,5 miliarde de ani.

Dawn a fost capturata de gravitatia lui Ceres la ora 12,39 GMT, cand se afla la 61.000 de kilometri de planeta, a precizat Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA.

„Dupa ce a parcurs 4,9 miliarde de kilometri si a facut o calatorie de 7,5 ani, Dawn a ajuns la noua sa destinatie”, a declarat Marc Rayman, directorul de misiune la JPL.

„De la descoperirea sa in 1801, Ceres a fost considerata o planeta, apoi un asteroid si acum o planeta pitica”, una dintre cele trei ale sistemului nostru solar, printre care si Pluto, a adaugat acesta.

Este prima sonda care exploreaza de aproape o planeta pitica, cel mai mare obiect cunoscut din centura de asteroizi a sistemului solar situata intre orbitele lui Marte si Jupiter.

Cele mai recente imagini facute de Dawn arata numeroase cratere si doua puncte exceptional de luminoase, apropiate unul de altul, si pe care oamenii de stiinta nu si le pot inca explica.

„Echipa Dawn este foarte entuziasmata de acest fenomen unic in sistemul solar”, a spus recent Carol Raymond, director stiintific al misiunii.

„Vom putea sa le explicam originea atunci cand ne vom apropia de Ceres si misterul va fi atunci rezolvat”, a adaugat ea, mentionand ca cele doua puncte neobisnuit de luminoase ar putea fi reflectii de gheata sau sare. Omul de stiinta crede ca Ceres ar putea gazdui micro-organisme.

Emisiuni localizate si intermitente de vapori de apa au fost detectate pentru prima oara pe Ceres intre 2012 si 2013 de puternicul telescop spatial european Herschel.

Inainte de a studia Ceres, Dawn, care cantareste 1,21 tone, a explorat Vesta, unul dintre cei mai mari asteroizi ai sistemului solar, in jurul caruia a orbitat un an incepand din iulie 2011.

NASA se pregateste sa exploreze Pluto, a doua cea mai mare planeta pitica, dupa Eris.

Sonda New Horizons, lansata in 2006, continua sa se apropie si va trece cel mai aproape in 14 iulie. Sonda nu se va putea plasa pe orbita in jurul lui Pluto din cauza naturii atmosferei sale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro