Sari direct la conținut

Stii cum pot ajunge oamenii pe Marte? Cei de la NASA vor sa afle solutia ta si ofera un premiu de 30.000 de dolari

HotNews.ro
Marte, Foto: NASA
Marte, Foto: NASA

In 2030 NASA spera sa inceapa prima misiune de lansare pe Marte a unui echipaj pentru proiectul de colonizare al acestei planete. Aceasta înseamnă că agenția spațială are la dispoziție aproximativ două decenii pentru a găsi soluții la numeroasele probleme ce apar, pentru moment, ca simple supoziții, conform fusion.net.

In căutarea de soluții, NASA pune la dispoziția acelora care sunt pasionați de știință posibilitatea de a se implica activ în acest scop, și îi invita la provocarea de a găsi variante pentru această primă problemă: cum să protejăm astronauții în misiunile din spațiu?

În luna noiembrie a anului trecut, NASA și compania InnoCentive, care se ocupă cu externalizarea de servicii către grupuri de specialiști, au lansat această provocare către publicul format din oameni de știință, împreună cu promisiunea unui premiu în bani.

Pericolul:

„Razele cosmice galactice (GCR), ce străbat universul, cauzează în mod inevitabil expunerea la radiații în timpul explorării spațiului… în acest fel, o expunere de lungă durată la GCR depășește limitele normale admise ale radiațiilor în timpul oricărei misiuni în spațiu.”

Și soluția necesară:

„Este nevoie de o soluție de protecție de lungă durată pentru ca astfel de misiuni, cum ar fi proiectul de colonizare al planetei Marte, să se desfășoare cu succes și în condiții de siguranță. Astfel, NASA este în căutare de soluții complete, ce reușesc să protejeze astronauții de GCR, și, în mod special, în căutarea unei modalități de a reduce expunerea la radiații. „

Timpul pe care l-au avut la dispoziție concurenții, pentru depunerea proiectelor propuse ca soluții la această problemă, a fost de aproximativ o lună, iar premiul pus în joc a fost de 5000 de dolari.

În aprilie 2014 a fost anunțat câștigătorul. Dr. George Hitt, un profesor asistent în cadrul Facultății de Fizică și Inginerie Nucleară, de la Universitatea Khalifa din Emiratele Arabe Unite, ce se ocupă cu experimente în fizica nucleară. Într-un e-mail trimis către Fusion, Dr. George Hitt și-a prezentat propunerea câștigătoare ca pe un joc al metodelor tradiționale de protejare a astronauților de razele nocive, ce constă în folosirea de straturi protectoare suprapuse pentru a absoarbe radiațiile.

În prezent, cei de la NASA fac o nouă propunere, iar miza pusă în joc este, de această dată, cu mult mai mare: „Pentru următoarea provocare se oferă un premiu de până la 30.000 de dolari pentru soluții de protecție a echipajului aflat în misiuni spațiale de lungă durată”. Cererile de participare în acest concurs, adresat specialiștilor în știință, pot fi depuse până la data de 29 iunie 2015.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro