Sari direct la conținut

VIDEO Alegeri europarlamentare 2024. Unde și cum votezi în străinătate? Țara cu cele mai multe secții de vot

Alegeri europarlamentare , Foto: Inquam Photos / Marius Zmarandescu
Alegeri europarlamentare , Foto: Inquam Photos / Marius Zmarandescu

​Peste 2,5 milioane de buletine de vot au fost trimise în cele 915 secții de votare pentru alegerile europarlamentare de duminică, 9 iunie. Cele mai multe dintre secțiile de vot vor fi în Italia, Spania și Marea Britanie, au informat într-o conferință de presă reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

„Ministerul Afacerilor Externe va organiza un număr de 915 secții de votare în străinătate, cel mai mare număr de secții de votare organizat până în prezent în străinătate. Lista secțiilor de votare din străinătate, cele 915, cu tot cu adrese, de regăsește pe site-ul MAE, la rubrica dedicată alegerilor 2024”, a declarat reprezentantul MAE cu însărcinări speciale pentru procesele electorale în străinătate, Iulian Ivan.

Numărul secțiilor de vot pentru străinătate este cel mai mare din istorie.

„Statistic, sunt cu 80 de secții mai mult decât la alegerile prezidențiale din 2019, când au fost 835 de secții de votare, cu 167 de secții mai mult decât cele organizate la alegerile parlamentare din 2020, când au fost înființate 748 de secții de votare și cu 474 de secții mai multe decât cele de la alegerile europarlamentare din anul 2019”, a detaliat Ivan.

Unde sunt cele mai multe secții de vot în străinătate pentru alegerile europarlamentare 2024

Cele mai multe secții de vot sunt în țările unde se află și cei mai mulți români, au explicat reprezentanții MAE.

  • Italia: 150 de secții de votare – față de 76 în 2019;
  • Spania: 147 – față de 50 în 2019;
  • Regatul Unit al Marii Britanii: 104 – față de 29 în 2019;
  • Germania: 87 – față de 25 în 2019;
  • Franța și Principatul Monaco: 67 – față de 17 în 2019;
  • Republica Moldova: 52; față de 36 în 2019;
  • SUA: 45;
  • Belgia: 24;
  • Austria: 17;
  • Irlanda: 16;
  • Regatul Țărilor de Jos: 16;
  • Danemarca: 14;
  • Canada: 12.

În ce zone NU vor fi secții de vot pentru alegerile europarlamentare 2024

În anumite zone și orașe din străinătate nu vor fi organizate secții de vot, a anunțat Iulian Ivan. Iată lista acestora:

  • Afghanistan, pentru că militarii români au fost retrași din teatrele de operațiuni;
  • Mali, pentru că nu mai avem militari dislocați în acest stat;
  • Rostov-pe-Don, Consulatul este în curs de închidere;
  • Odesa, pentru că activitatea Consulatului este suspendată temporar;
  • Sudan, pentru că activitatea misiunii a fost preluată de Ambasada României;
  • Venezuela, misiunea diplomatică este închisă;
  • Libia, a fost relocată la Tunis;
  • Phenian, Coreea de Nord, activitatea misiunii diplomatice este temporar suspendată Ierusalim, din cauza condițiilor de securitate din zonă.

Cum votezi la europarlamentare 2024 dacă te afli în străinătate

Iulian Ivan a explicat cum poate vota orice cetățean român aflat în străinătate cu ocazia alegerilor europarlamentare 2024.

  • „În primul rând trebuie să identifice secția cea mai apropiată unde domiciliază, unde este rezident sau unde este cazat sau se află în vizită. Nu contează că vorbim de Paris sau de Belgia sau de altă țară, ideea e să identifice cea mai apropiată secție de votare.
  • Se prezintă la secția de votare cea mai apropiată și votează în baza actului de identitate românesc care poate fi: cartea de identitate, sub cele două forme, simplă sau electronică; pașaportul care poate fi, de asemenea, în cele două forme, respectiv pașaportul care se eliberează cetățenilor români cu domiciliul în străinătate sau pașaportul simplu turistic, sub toate formele lui, electornic sau temporar.
  • În ceea ce privește declarațiile pe proprie răspundere: în urma verificării prin intermediul tabletei, sistemul returnează mesaje cu privire la dreptul alegătorului de a vota, de a nu vota, dacă are 18 ani, dacă are drepturile electorale interzise și semnalizează de asemenea dacă a mai votat din altă secție de votare.
  • În acel moment, președintele secției de votare poate acorda permisiunea, pe baza informațiilor pe care le returnează sistemul, dar doar în urma completării și semnării unei declarații pe proprie răspundere cum că: nu a mai votat la altă secție de votare; dacă apare înscris în listele electorale ale altui stat membru UE, cum că ar vota europarlamentarii statului în listele în care apare înscris, în acel moment va trebui, de asemenea, să semneze că nu și-a exercitat dreptul de vot pentru parlamentarii țării în lista unde apare”, a explicat Iulian Ivan.

Câte buletine de vot sunt pregătite pentru diaspora la alegerile europarlamentare 2024

„Au fost expediate din țară peste 2,5 milioane de buletine de vot, aproximativ 8.400 de ștampile cu mențiunea „votat”, pentru 2.300.000 de timbre autocolante. Cu sprijinul colegilor de la STS au fost expediate 6.217 tablete”, a spus Iulian Ivan.

Votarea în străinătate începe sâmbătă, de la ora 22:00, ora României, cu deschiderea primei secții de votare în Noua Zeelandă.

„Se va desfășura, în funcție de fusul orar, pe durata a 34 de ore, ultimele secții din străinătate închizând votarea luni, 10 iunie, ora 8:00, ora României. Secțiile care vor închide ultimele sunt cele aflate pe Coasta de Vest a SUA și în Canada”, a declarat reprezentantul MAE.

Ce se întâmplă dacă o secție rămâne fără buletine de vot

Întrebat de HotNews.ro ce se întâmplă în situația în care una dintre secțiile deschise în străinătate rămâne fără buletine de vot, Iulian Ivan a spus că sunt slabe șanse ca acest lucru să se întâmple, însă există o procedură și pentru această eventualitate.

„Din experiența anterioară, dacă cumva se întâmplă, în trecut, într-adevăr, au mai fost cazuri, biroul electoral al secției de votare informează biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate. Comunică faptul că există posibilitatea să rămână fără buletine de vot, urmând să fie transferate buletine de vot de la o altă secție din proximitate sau din apropiere care, poate, nu a avut un număr atât de mare de alegători prezenți la vot și care poate să transfere la altă secție de votare buletine de vot, astfel încât să asigurăm desfășurarea votării fără întreruperi (…). Sperăm că nu se întâmplă. Din evaluările noastre, suntem acoperiți pe toate secțiile de votare”, a explicat reprezentantul MAE.

Secțiile de votare pentru alegerile de duminică, 9 iunie, se vor deschide la ora 7:00 și vor rămâne deschise până la ora 22:00. Cu toate acestea, Iulian Ivan a precizat că votul poate fi prelungit după ora 22:00, însă doar în cazul în care sunt multe persoane care stau la rând și nu ar apuca să voteze. Programul secțiilor de votare poate fi extins până la cel mult ora 23:59, atunci când sistemul de vot se va închide automat.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro