Sari direct la conținut

ALEGERI UE 2024 „Centrul rezistă”. Majoritatea pentru Ursula von der Leyen în PE nu este încă suficientă

HotNews.ro
Ursula von der Leyen a votat la alegerile europarlamentare, Foto: Michael Matthey / AFP / Profimedia Images
Ursula von der Leyen a votat la alegerile europarlamentare, Foto: Michael Matthey / AFP / Profimedia Images

Parlamentul European a anunţat, în noaptea de duminică spre luni, rezultate provizorii care arată componenţa probabilă a viitoarei adunări a UE şi în ce grupuri vor ajunge deputaţii europeni din diferite ţări, potrivit News.ro care citează Reuters.

Chiar dacă matematic preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pare să aibă asigurat un al doilea mandat, specialiştii atrag atenţia că nu are o majoritate suficient de bine consolidată, în condiţiile în care extrema dreaptă a câştigat teren, iar Verzii sunt în cădere liberă.

UPDATE – Pe fondul unei creşteri a susţinerii extremei drepte în ţări precum Franţa şi Germania, candidata polului european de centru-dreapta a declarat că „centrul rezistă”, dar a avertizat, de asemenea, că „lumea din jurul nostru cunoaşte turbulenţe”.

Vorbind reporterilor la Parlamentul European duminică noaptea, în timp ce se aflau primele rezultate ale alegerilor europene, Ursula von der Leyen a declarat că „este o zi bună pentru Partidul Popular European”.

Conform celor mai recente proiecţii, PPE va obţine 189 de locuri în Parlamentul European, urmat de socialişti şi democraţi cu 135 şi Renew Europe cu 83.

Însă grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, care include partide precum Fraţii Italiei, al Giorgiei Meloni, se preconizează că va obţine 72 de locuri, iar grupul de extremă dreapta Identitate şi Democraţie 58.

„Am câştigat alegerile europene”, a proclamat von der Leyen, care are nevoie de cel puţin 361 de voturi în PE pentru a fi validată pentru un nou mandat la Comisie.

Candidata principală a PPE a mai spus că doreşte să continue să lucreze „cu cei care sunt pro-europeni, pro-Ucraina, pro-stat de drept”.

Von der Leyen, care este actualul preşedinte al Comisiei Europene şi care îşi propune să obţină un al doilea mandat, a avertizat că „aceste alegeri nu au loc într-un vid”. „Lumea din jurul nostru este în agitaţie. Forţe din exterior şi din interior încearcă să ne destabilizeze societăţile şi încearcă să slăbească Europa. Nu vom permite niciodată ca acest lucru să se întâmple”, a promis ea, citată de News.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro