Sari direct la conținut

Începerea școlii. Câți tineri s-au vaccinat anti-Covid până acum / 3% dintre copiii de 12-15 ani sunt imunizați

HotNews.ro
Cabinet medical, Foto: AGERPRES
Cabinet medical, Foto: AGERPRES

În spațiul public se discută deja despre pregătirile pentru începerea școlii, iar ministerele Educației și Sănătății pregătesc deschiderea unor centre de vaccinare în cabinetele medicale școlare. Până luni, 2 august, doar circa 3% dintre copiii de 12-15 ani se vaccinaseră anti-Covid, și doar 16% dintre tinerii de peste 16 ani.

Câți tineri se vaccinaseră până pe 2 august

Datele de la CNCAV până pe 2 august, ora 17.00, arată astfel:

  • 12-15 ani: 21.301 persoane vaccinate cu ambele doze, adică 2,54%; 6396 doar cu prima doză; un total de 27.697 copii vaccinați cu cel puțin o doză, echivalentul a 3,3% din populația de această vârstă
  • 16-19 ani: 131.558 persoane vaccinate cu ambele doze, adică 16% din total; 10.191 vaccinate doar cu prima doză; un total de 141.749 de tineri, adica 17,3% din populația de această vârstă

Ministrul Sănătății: Se va relua procesul testării în școli, vor fi organizate centre de vaccinare

“Noi am făcut disponibile testările pentru copiii din şcoală încă de anul trecut, dorim împreună cu Ministerul Educaţiei să reluăm acest proces de testare pentru copiii şi personalul din şcoli care devine simptomatic. Vorbim de testele care sunt acreditate de forurile ştiinţifice europene, acele teste rapide antigen, dar, de asemenea, recomandarea noastră fermă şi discutată şi agreată cu Ministerul Educaţiei este să continuăm cu măsurile de prevenţie şi anume purtarea măştii, ventilaţia corespunzătoare a spaţiilor în care copiii îşi petrec timpul şi îşi desfăşoară activităţile, precum şi, în limita posibilităţilor, distanţarea fizică.

De asemenea, acolo unde este posibil, plănuim să organizăm cabinete pentru vaccinare, acolo unde avem personal medical suficient, şi unde avem copiii care în acest moment au indicaţia de a fi vaccinaţi.

Trebuie să înţelegem că vaccinarea la copii este, de asemenea, sigură şi că ea reprezintă un bun mijloc de prevenţie a infecţiei la copiii de peste 12 ani, cei care au acum indicaţie de vaccinare”, a precizat Ministrul Sănătăţii pentru News.ro.

Ministrul Educației: Școala începe pe 13 septembrie cu prezență fizică pentru toți elevii

„Atât cât am în limitele de competență, școala va începe cu prezență fizică pe data de 13 septembrie. Bazându-mă pe informațiile pe care le am în limitele de competență, pe condițiile de școli, pe faptul că în școli au fost respectate regulile sanitare mai riguros decât în orice alte locuri – cu excepția unităților sanitare, pe nivelul ridicat de vaccinare al personalului din învățământ cadrelor didactice, mă pronunț cât se poate de clar în favoarea deschiderii școlii fără scenarii, pentru toți elevii.

Am dreptul să manifest acest optimism, în paralel luând în considerare orice alte variante vor rezulta din evoluția epidemiologică”, a declarat marți ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, răspunzând întrebărilor în acest sens.

Cîmpeanu a amintit de inițiativa de a deschide centre de vaccinare la cabinetele școlare.

„Trebuie văzut în ce măsură configurația școlii permite organizarea unor astfel de centre. Am discutat cu Ministerul Sănătății și cu coordonatorul campaniei de vaccinare pentru a realiza în zilele următoare acțiuni de prezentare a importanței procesului de vaccinare”, a spus acesta, adăugând că pentru vaccinarea elevilor minori este nevoie în continuare de acceptul părinților.

În ceea ce privește vaccinarea, el a afirmat că nu este „adeptul obligativității”.

„Deși susțin în modul cel mai profund și hotărât importanța vaccinării și avantajele vaccinării ca unic gest care ne poate ajuta să punem capăt acestei pandemii, nu sunt adeptul obligativității.

„Susțin importanța testării în școli, cel puțin în cazurile în care apar simptome. În aceste situații, testarea este o datorie a statului prin DSP și nu a angajatului din sistemul de învățământ sau din alt sistem, care prezintă simptome” a mai spus Cîmpeanu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro