Sari direct la conținut

Coreea de Sud micsoreaza "inumana" saptamana de lucru de 68 de ore

HotNews.ro
Coreea de Sud micsoreaza "inumana" saptamana de lucru de 68 de ore

Angajatii din una dintre cele mai solicitante piete a muncii din Asia vor avea un program mai lejer dupa ce Coreea de Sud a adoptat o lege de reducere a timpului de lucru cu scopul de a imbunatati calitatea vietii si a impulsiona angajarile, scrieGuardian. Adunarea Nationala a votat cu o larga majoritate o lege ce reduce numarul maxim de ore lucrate intr-o saptamana de la 68 la 52.

Legea va intra in vigoare in iulie si se va aplica mai intai marilor companii, apoi afacerilor mai mici.

Masura a fost o promisiune de campanie a presedintelui Monn Jae In, care a reusit sa impuna anul acesta si o majorare de 16% a salariului minim.

Desi mediul de afaceri s-a opus, masura este considerata necesara pentru imbunatatirea calitatii vietii, creearea de locuri de munca si imbunatatirea productivitatii. De asemenea, este menita sa mareasca si rata natalitatii, care a ajuns la un minim record anul trecut.

Odata cu explozia, in anii ’80 si ’90, a economiei sud-coreene, s-a instaurat o cultura a dependentei de munca, iar rata natalitatii s-a prabusit. Chung Hyun Back, ministrul pentru egalitate de sanse si familie a spus ca numarul orelor de munca este „inuman” de mare si ca acesta este unul dintre motivele imbatranirii rapide a populatiei tarii.

Lucratorii sud-coreeni au unele dintre cele mai lungi saptamani de munca din lumea dezvoltata, fiind pe locul 2 dupa Mexic, potrivit OECD.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro