Sari direct la conținut

UPDATE Kovesi: În sistem sunt mulți procurori și judecători curajoși / Am primit numeroase ameninţări; există riscuri cu privire la siguranţa mea fizică

HotNews.ro
Laura Codruta Kovesi, Foto: Agerpres/EPA
Laura Codruta Kovesi, Foto: Agerpres/EPA

Laura Codruța Kovesi a declarat, după termenul de la Înalta Curte privind contestația depusă de ea la măsura controlului judiciar, că instanța a rămas în pronunțare, urmând să dea o decizie miercuri seară. De asemenea, fosta şefă a DNA a spus, răspunzând unei întrebări, că beneficiază în continuare de protecţia SPP, în urma unei decizii a CSAT, deoarece a primit numeroase ameninţări şi există riscuri cu privire la siguranţa sa fizică.

Fosta șefă DNA a spus că nu numai ea, ci și alți procurori și judecători sunt atacați pentru că și-au făcut treaba: ”unii vor să fure fără a fi împiedicați”. În sistem, însă, a adăugat Kovesi, sunt mulți procurori și judecători curajoși, iar timpul să arate că acuzațiile la adresa lor sunt nefondate.

Întrebată dacă a fost contactată de reprezentanți ai Parlamentului European, instituție care o susține ferm în continuare, ea a precizat că, în afară de audierea publică din PE, nu a discutat cu nimeni.

De asemenea, întrebată dacă lupta anticorupție a fost diminuată, ea a răspuns că ”în DNA, în proporție de 90% sunt aceeași oameni, cred că e doar o chestiune de mobilizare, nu am nicio îndoială că își vor continua activitatea dacă vor fi lăsați să facă acest lucru”.

De asemenea, fosta şefă a DNA a spus, răspunzând unei întrebări, că beneficiază în continuare de protecţia SPP, în urma unei decizii a CSAT, deoarece a primit numeroase ameninţări şi există riscuri cu privire la siguranţa sa fizică.

„Am protecţie în acest moment. Protecţie faţă de faptul că am primit numeroase ameninţări. Atunci când am încheiat mandatul am trimis copie după toate ameninţările pe care le-am primit şi cu toate riscurile care există la siguranţa mea fizică şi CSAT a decis că trebuie să beneficiez de protecţie în continuare”, a afirmat Kovesi.

Președintele PE, Antonio Tajani, a declarat că este îngrijorat în privința măsurilor luate de România împotriva Laurei Codruța Kovesi, adăugând că ea rămâne candidatul legislativului european pentru noul post de procuror-șef european.

De asemenea, Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmemans, a reluat, miercuri, mesajul „clar” că Laura Kovesi este candidata preferată de Parlamentul European pentru a fi primul procuror-șef european, precizând că este important ca aceasta să-și poată prezenta candidatura, astfel încât instituțiile europene să poată lua o decizie.

Înalta Curte de Casație și Justiție judecă miercuri contestația Laurei Codruța Kovesi împotriva controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secției de anchetare a magistraților.

Secția pentru anchetarea magistraților a anunțat oficial vineri că a început urmărirea penală împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă, iar fosta șefă a DNA a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile. Kovesi are mai multe interdicții, între care să părăsească țara fără încuviințarea procurorului de caz, să își desfășoare activitatea de procuror la Parchetul General și să vorbească cu presa despre acest dosar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro