Sari direct la conținut

Cât de sigure vor fi plajele? Doctorii spun că va depinde în cea mai mare măsură tot de noi

HotNews.ro
Noaptea, plaja e mai sigură, Foto: Hotnews
Noaptea, plaja e mai sigură, Foto: Hotnews

Ziua de 1 mai și sărbătorile pascale ne bat la ușă, iar vara este după primul colț. Tot mai mulți oameni sunt vaccinați împotriva Covid-19. Și mai mulți se întreabă dacă se vor putea îndrepta în siguranță spre plajele țării și ale lumii. CNN Travel încearcă să le dea răspunsurile așteptate.

Chiar și pentru cei vaccinați, „nicăieri nu va fi 100% sigur, așa cum tot nicăieri nu vor fi 100% riscuri”, spune dr. Leana Wen, analistă la CNN, medic de urgență și profesoară vizitatoare la George Washington University Milken Institute School of Public Health. Totuși, plajele „sunt mult mai sigure decât alte locuri, pentru că sunt în aer liber”.

„Nu s-a observat răspândirea (coronavirusului) în apă”, spune dr. Ada Stewart, medic de familie la Cooperative Health din Columbia, Carolina de Sud și președintă a Academiei Americane a Medicilor de Familie. Ea adaugă că, fie că sunteți singur la plajă, fie cu membri de familie sau prieteni vaccinați, ceea ce va reduce riscul este să aveți propria zonă în care să vă relaxați.

Centrul american pentru Controlul și Prevenția Bolilor (celebrul de pe acum CDC) a recomandat să cunoașteți regulile autorităților locale, ale celor de sănătate publică și ale plajelor. Managerii plajelor pot cere rezervări prealabile sau impune capacitate limitată. De asemenea, planificați să ajungeți „gata de înot”, adică cu dușul făcut și în ținuta adecvată.

În situațiile în care va trebui să fiți aproape de alți oameni – cum este o vizită la toaletă sau la recepție – purtați mască, aveți dezinfectant pentru mâini și spălați-vă pe mâini. În SUA, CDC le-a cerut managerilor de plaje să se asigure că au echipament suficient pentru vizitatori și că totul este curățat cu regularitate. Dar propriul dezinfectant pentru mâni, spray sau șervețele dezinfectante vă vor fi folositoare pentru a vă curăța și singuri echipamentul.

Dacă veți avea nevoie să faceți un duș pe plajă, încercați să stați la distanță de alții sau mergeți în locuri care nu sunt aglomerate. O mască de rezervă vă va prinde bine dacă vă veți uda masca, întrucât CDC spune că o mască udă este mai puțin eficace. Și nu purtați masca în apă, deoarece o mască udă poate face și respirația dificilă.

Coronavirusul se răspândește cel mai des prin picături din respirație în timpul contactului fizic apropiat, așa că Wen este mai îngrijorată de „ce se va întâmpla când oamenii pleacă de la plajă și ajung în final într-un bar”. Chiar dacă oamenii sunt distanțați în locuri ca restaurantele și barurile închise, tot purtatul măștii este cel mai bun.

Pentru un timp mai lung pe plajă, gândiți dinainte ce răcoritoare, mese și alte băuturi veți alege – și unde și cum vă veți bucura de ele. Restaurantele și barurile în aer liber sunt ideale, a spus Wen.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro