Sari direct la conținut

FOTO Samsung Galaxy Z Flip5, câteva impresii după ce l-am folosit – Scump, dar performant și foarte elegant

HotNews.ro
Samsung Galaxy ZFlip5, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
Samsung Galaxy ZFlip5, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

Samsung a lansat unul dintre cele mai frumoase telefoane din istoria sa, Galaxy Z Flip5, o mică bijuterie care se pliază și are un ecran extern mai mare și foarte util. Deși este „frumos foc”, noul telefon are câteva minusuri mici și un minus mai mare. Z Flip5 este mic. șic și capabil, dar nu este ieftin. Este însă o dovadă că telefoanele pliabile au ajuns la maturitate.

Notă de test

Am testat telefonul timp de trei zile, în București și Ploiești, fără vreo opțiune de economisire a bateriei. Telefonul ne-a fost oferit de Samsung România pe această perioadă și nu a existat nici o recompensare financiară sau de altă natură pentru acest articol. Compania NU a intervenit pe conținutul acestui articol și nici NU l-a influențat în vreun fel.

Ce ne-a plăcut

  • Designul este foarte reușit, telefonul este solid, arată foarte bine, este ușor de purtat în buzunar, iar „cuta” de pe mijloc nu este deranjantă.
  • Galaxy Z Flip5 NU îți lasă impresia de fragilitate, nu face sunete ciudate la pliere și balamaua pare foarte rezistentă, nu-ți lasă impresia că ar putea ceda la mii de închideri și deschideri.
  • Ecranul exterior este de aproape patru ori mai mare decât la Z Flip4 și permite funcționalități extinse, inclusiv utilizarea unei tastaturi virtuale și vizionarea de clipuri video.
  • Și datorită procesorului, telefonul a funcționat fără cusur, rulând fără probleme și jocuri cu grafică pretențioasă.

Ce nu ne-a plăcut

  • Prețul de 6.000 de lei este mare
  • Lipsa unui senzor telephoto și rezultatele uneori nu prea bune la pozele pe timp de noapte.
  • Deși majoritatea telefoanelor vin fără încărcător în cutie de ani buni, la un telefon de peste 1.000 de euro ar fi fost binevenit un charger nou.

Samsung Galaxy Z Flip5 – Ecranul exterior

Multe lucruri au rămas neschimbate față de Z Flip4, dar un element s-a modificat mult în bine.

Ecranul exterior reprezintă cea mai mare schimbare față de Z Flip 4 și unul dintre motivele pentru care telefonul merită cumpărat de cei care vor un pliabil mai compact. Dacă la primul Flip ecranul era mai mic decât la un ceas electronic, iar la Flip 3 și Flip 4, devenise un pic mai mare (1,9 inci), ecranul de Z Flip 5 este de aproape patru ori mai mare.

La Z Flip3 și 4 ecranul mic avea funcționalități simple, ca de smartwatch, însă la Z Flip5 devine foarte util.

Dacă la modelele precedente micul ecran putea fi folosit pentru a primi notificări, pentru a răspunde la apeluri sau pentru a vedea mini-widget-uri, la noul Z Galaxy Z Flip5 ecranul permite folosirea multor aplicații utile. Poți să te uiți la clipuri pe YouTube sau Netflix, poți să folosești Google Maps și apare și o tastatură virtuală, astfel că poți scrie mesaje pe WhatsApp sau poți căuta destinații în Google Maps.

În meniurile telefonului, ecranul este trecut cu numele „Cover screen” în meniul din engleză sau „Ecran de protecție” sau „Ecran exterior”, în meniurile în română.

Trebuie să alegi din meniuri, cu telefonul extins, ce aplicații să pui pe ecranul mic (denumit Flex screen de Samsung) și poți „jongla” ușor între widget-uri. Foarte util ni s-a părut ecranul, mai ales pe Google Maps, când ești pe stradă și nu vrei să mai deschizi telefonul, plus că este util și pentru a citi ce mesaje ai pe WhatsApp (și pentru a răspunde cu mesaje scurte).

Conținutul video poate fi ușor urmărit pe ecranul mic, dar nu trebuie să uiți că ai un ecran mare, luminos, la doar o simplă mișcare de mână (pentru a deschide telefonul). Dacă te uiți la un clip pe ecranul mic și vrei să treci să-l vezi pe ecranul principal, de 6,7 inci, tranziția se face fără probleme. Ecranul Flex este util pentru a-ți face mai multe tipuri de selfie, existând o serie de setări pentru ele.

Este sigur că la acest ecran secundar Samsung va aduce îmbunătățiri și la generațiile următoare de Z Flip, pentru că este loc de mai bine, iar userii vor veni cu feed-back. Nu este loc mult pentru a mări mult ecranul la generațiile viitoare, dar pot fi permise mai multe aplicații și widget-uri și sunt multe momente de utilizare când acest ecran este suficient și nu este nevoie de a deplia telefonul.

Pe YouTube au apărut clipuri în care userii au găsit modalități de a folosi ecranul mic pentru o mulțime de lucruri, inclusiv pentru a rula jocuri video mai pretențioase. Totuși, este doar o chestiune de amuzament, fiindcă nu ai de ce să joci ceva extrem de avansat pe ecranul micuț, când aveți la dispoziție un super-ecran luminos de 6,7 inci.

Samsung Galaxy Z Flip5 – Design

Este capitolul la care telefonul stă extrem de bine: are linii simple, elegante, se pliază perfect, balamaua dă impresia de soliditate, păstrând însă și o aparență de eleganță. Telefonul pliat este de dimensiunea unei tabachere sau a unei oglinzi de buzunar. Telefonul chiar arată bine, există patru versiuni de culoare, iar noi am testat varianta verde deschis, verde „mentă” (denumire comercială Mint)

Îndoitura ecranului (pliul sau cuta prezentă la telefoanele pliabile) se vede dacă privești telefonul cu atenție, dar NU este deloc deranjantă atunci când privești clipuri video, spre exemplu. Se simte la atingere, când faci „swipe” pe ecran, dar este un element cu care te obișnuiești rapid și se vede evoluția față de telefoanele de acum 2-3 ani.

Din ce am putut observa, nu este ușor să deschizi telefonul cu mâna cu care îl și ții. Cel mai bine este să îl țineți cu o mână și să îl deschideți cu cealaltă, pentru a nu risca să îl scăpați.

Samsung Galaxy Z Flip5 – Camere și baterie

Camerele sunt, la fel cum a fost și cazul la Z Flip4, un subiect controversat, fiindcă deși nu sunt camere slabe, mulți au spus că Samsung ar fi trebuit să pună un sistem mai performant de camere pe un telefon ce costă mai bine de 1.000 de dolari.

Camerele sunt mai mult decât decente și, deși nu îi vor mulțumi pe cei pretențioși în ale fotografiei, vor fi, probabil, pe placul a peste 90% dintre cumpărătorii Z Flip 5. La finalul articolului puteți vedea câteva fotografii făcute cu Z Flip5.

Fotografiile ies foarte bine când este multă lumină, dar nu la fel de bine precum la seria Galaxy S23, dacă faceți poze noaptea sau în locuri cu lumină puțină. Așa cum se întâmplă la modelele Samsung, apar în unele poze culorii vii, uneori stridente, dar privite pe desktop sau laptop culorile sunt în general naturale (cerul nu are un albastru exagerat, verdele iese foarte bine).

Rezultatele au fost OK la fotografii, la nivelul de detalii și la contrast. Nici la video nu este deloc rău, mai ales dacă este activă funcția de stabilizare. Dar rezultatele nu se pot compara cu cele de pe Z Fold 5 sau de pe seria Galaxy S23.

Aici trebuie să spunem că, dacă Samsung ar fi pus camere mult mai performante, prețul ar fi fost mai mare, iar asta ar fi însemnat că mai puțini oameni și l-ar permite.

Cu telefonul pliat este amuzant să-ți faci selfie și să te joci cu setările, în timp ce camera frontală de 10 MP va fi folosită mai ales la discuții video pe WhatsApp sau Messenger sau la vlogging.

Concluzia ar fi că NU camerele reprezintă punctul forte al Z Flip5, iar la generațiile următoare, Samsung va trebui să aducă îmbunătățiri. La Z Flip5 va avea un rol și mai important AI-ul, prin algoritmii de procesare care corectează „zgomotele vizuale” ce sunt prezente în imagini.

AI-ul va înfrumuseța pozele, chiar dacă asta înseamnă uneori culori prea intense față de cele din realitate. Algoritmii își vor face simțită prezența, mai ales la pozele făcute pe timp de noapte.

Merită menționat că, atunci când faceți o fotografie cu telefonul desfăcut există o opțiune denumită „previzualizare pe ecranul husei”, ceea ce înseamnă că, dacă fotografiezi o persoană, aceasta se va vedea pe ecranul mic în timp ce îi faci poza și îți poate spune dacă-i place sau nu cum va ieși fotografia. O opțiune similară există și pentru video.

Bateria a rămas de 3.700 mAh, ca la Z Flip4, iar în testul nostru a ținut în medie o zi și câteva ore, timp în care am urmărit în medie 2-3 ore de clipuri video pe ecran și am dat luminozitatea pe valori apropiate de maxim. Într-un ritm normal de folosire ar putea necesita în medie două încărcări la trei zile, ceea ce nu este rău.

Cum în pachet NU se regăsește un încărcător, am folosit un fast-charger Samsung din 2021, la care încărcarea de la 20%, la 100% a durat 61 de minute, ceea ce nu este rău. Telefonul suportă și încărcare wireless.

Deși românii nu prea citesc manualele de utilizare, la Z Flip5 în meniuri găsiți un astfel de manual, la „Sfaturi și manual de utilizare”. Merită parcurs, fiindcă este bine structurat pe capitole, sunt bine traduse în română, iar textele nu sunt lungi sau complicate.

Samsung Galaxy Z Flip5 – Specificații

Procesor: Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy

Ecran principal: 6,7 inci FHD+, Dynamic AMOLED 2X, rată de refresh 120 Hz, Infinity Flex Display (2640 x 1080, 22:9), 425 ppi

Ecran frontal: 3,4 inci, Super AMOLED, 60 Hz, 720 x 748, 306 ppi

Greutate: 187 grame

Camera frontală:10 MP cameră selfie, F 2.2, Pixel size: 1.22μm, FOV: 85˚

Cameră principală duală:

– 12 MP Ultra Wide, F2.2, Pixel size: 1.12μm, FOV: 123

– 12MP Camera Wide-angle, Dual Pixel AF, OIS, F1.8, Pixel size: 1.8μm, FOV: 83˚

Dimensiuni:

Pliat: 71.9 x 85.1 x 15.1mm

Extins: 71.9 x 165.1 x 6.9 mm

Memorie:

8GB cu stocare internă de 512GB

8GB cu stocare internă de 256GB

Baterie: 3.700 mAh

Încărcare rapidă: 25W

Senzori: Senzor de amprentă capacitiv (lateral), Accelerometru, Barometru, Senzor giroscopic, Senzor geomagnetic, Senzor Hall, Senzor de proximitate, Senzor de lumină.

Sistem de operare: Android 13, One UI 5.1.1

Versiuni de culoare: Mint, Graphite, Cream și Lavender.

Concluzii

Galaxy Z Flip este genul de telefon de care ajungi aproape să te îndrăgostești, fiindcă arată foarte bine, stă excelent pliat în buzunar, ecranul principal este luminos și aplicațiile merg fără cusur.

Nu te poți însă îndrăgosti din cauză că un „nor negru” planează virtual deasupra capului: prețul de 5.999 lei. Un Z Flip5 ideal ar fi costat pe undeva pe la aproximativ 4.000 de lei, dar acest lucru nu ar fi fost posibil, din mai multe motive. Totuși, aproape sigur în vara lui 2024 acest telefon va putea fi cumpărat și la sub 5.000 de lei.

Merită să cumpărați acest telefon? Da, dacă vi-l permiteți și dacă vreți un pliabil mic, șic și capabil (datorită procesorului). Camerele nu sunt la „înălțimea” unui telefon de 6.000 de lei, însă nu sunt rele deloc și vor oferi rezultate bune în cele mai multe situații.

Z Flip5 merită cumpărat de către cei care sunt convinși că au nevoie de două ecrane diferite ca mărime, între care să poată „jongla” rapid, de multe ori pe zi. Z Flip 5 merită cumpărat și de cei (cele) care vor să aibă unul dintre cele mai frumoase telefoane din piață.

Modelul este încă o dovadă că pliabilele au ajuns la maturitate și că sunt telefoane solide pe care, dacă nu se întâmplă vreun incident (furt, cădere dură), la poți folosi lejer 2-3 ani.

Galaxy Z Flip5 are toate șansele să devină cel mai vândut model pliabil pe final de 2023, mai ales că are un singur concurent, de la Motorola, un telefon care a avut cronici foarte bune.

Fotografii făcute cu Galaxy Z Flip 5

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro