Sari direct la conținut

Turcia spune că 108 militanți kurzi au fost "neutralizați" în ultima săptămână

HotNews.ro

Un număr de 108 militanți kurzi au fost „neutralizați” în operațiuni ce au vizat sud-estul Turciei și nordul Irakului în ultima săptămână, a anunțat sâmbătă armata turcă, potrivit Reuters.

Armata turcă folosește termenul „neutralizat” pentru a se referi la operațiunile în care forțele de opoziție sunt ucise, rănite sau capturate.

Într-un bilanț săptămânal prezentat sâmbătă, armata precizează că a neutralizat 31 de militanți ai organizaţiei interzise Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), în provinciile Tunceli, Mardin, Diyarbakir și Sirnak din sud-estul țării.

Sursa citată mai menționează că alți 77 de militanți au fost neutralizați în operațiuni desfășurate la frontieră.

Anterior în cursul zilei, armata turcă a anunțat că a neutralizat șase militanți într-un raid aerian ce a vizat regiunea Hakurk din nordul Irakului.

Turcia efectuează în mod regulat lovituri aeriene împotriva țintelor PKK din nordul Irakului, unde gruparea se adăpostește în munţii Qandil, dar a amenințat de asemenea recent să își extindă operațiunile până în Sinjar, oraș din Kurdistanul irakian.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a spus că Turcia va face „ce e necesar” dacă o operațiune a irakienilor împotriva militanților kurzi eșuează, avansând perspectiva unei posibile operațiuni militare turce directe.

Forțele militare turce desfășoară în prezent o operațiune de amploare în regiunea Afrin din nordul Siriei împotriva miliției kurde siriene YPG, pe care Ankara o consideră o extensie a PKK.

PKK, organizaţie considerată teroristă de către Turcia, Uniunea Europeană şi Statele Unite, a dustimp de trei decenii o insurgență separatistă în regiunea majoritar kurdă din sud-estul Turciei, soldată cu circa 40.000 de morți.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro