Sari direct la conținut

Presa turcă: Turcia şi-a pierdut povestea / Regimul unui singur om a transformat țara într-o navă care nu are o rută stabilită

HotNews.ro
Presa turcă: Turcia şi-a pierdut povestea / Regimul unui singur om a transformat țara într-o navă care nu are o rută stabilită

Niciun vânt nu poate ajuta o navă care nu are o rută stabilită. Astfel se poate sintetiza situaţia în care se află Turcia. Regimul AKP al unui singur om, Erdoğan, a transformat Turcia într-o navă care nu are o rută stabilită. Aşa cum declara Atatürk, obiectivul principal la întemeierea Republicii Turcia era: Atingerea nivelului de civilizaţie contemporană, scrie Cumhuriyet, citat de Rador.

Acest obiectiv, care cuprindea toate domeniile, de la economie şi până la democraţie, a fost amintit în diverse moduri, în funcţie de aşteptările politice şi sociale ale vremii, de toate guvernele formate după anul 1938.

İnönü a fost artizanul trecerii la sistemul pluripartit în democraţie.

Menderes a dorit ca fiecare cartier să aibă un milionar, Turcia să devină o mică Americă.

Demirel a spus „Marea Turcie”.

Ecevit vorbea populaţiei despre o „ordine în care să se trăiască omeneşte, fără asupritori şi asupriţi”.

Özal declara „Vom depăşi secolul”.

*

Atunci când s-a instaurat regimul AKP, care a venit la putere după o serioasă criză economică, a promis următoarele:

– Vom deveni ţară membră cu drepturi depline a Uniunii Europene.

– Vom consolida moştenirea lui Erbakan, D-8.

– Vom face parte din primele 10 economii ale lumii.

– Toată lumea va fi reprezentată în Parlament.

– Vom face pace cu întreaga Turcie.

Nici structura din care provenea Erdoğan, şi nici structura internă a AKP nu erau potrivite pentru aceste obiective. Dar un segment important al societăţii a crezut că toate acestea se vor realiza într-o perioadă de 10 ani.

Însă, aşa cum niciuna dintre punctele de mai sus nu au devenit realitate, în toate situaţiile menţionate s-a înregistrat un regres. În acest caz, AKP nu a mai avut niciun obiectiv pe care să-l expună în faţa Turciei.

Din când în când transmit mesajul „revitalizării procesului de aderare la UE” dar nimeni nu mai crede.

Umor negru, nu altceva; relaţiile cu ţările arabe sunt cele mai rele din istorie,o putere care a avut ca punct de referenţă islamul a reuşit acest lucru!

Nu mai există o altă ţintă decât a arăta că nu există criză în economie. Pentru că nicio ţintă nu a fost atinsă, au spus „Să schimbăm sistemul, o să pară că am făcut ceva”. Iar acest ceva nu generează altceva decât criză.

*

Regimul care a consumat tot ce se acumulase şi-a consumat într-un fel şi viitorul.

Turcia şi-a pierdut povestea.

Turcia, ca ţară, şi-a pierdut visurile.

În faţa acestor evoluţii, mai corect involuţii, ar trebui să punem o poveste puternică, visuri care să atragă oamenii.

Din acest motiv, alegerile locale ce vor veni sunt o ocazie importantă. Aşteptăm ca partidele care vor reprezenta o alternativă la această evoluţie să privească „alegerile locale nu numai ca alegeri locale”, ci să prezinte Turciei şi o nouă poveste.

Editorial de Mustafa Balbay, Cumhuriyet (preluare Rador)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro