Sari direct la conținut

Financial Times: May luptă să-i convingă pe criticii acordului Brexit înaintea votului

HotNews.ro
Financial Times: May luptă să-i convingă pe criticii acordului Brexit înaintea votului

În această săptămână, în timp ce politicienii se întorc la Westminster înaintea crucialului vot de marţea viitoare cu privire la acordul de retragere, Theresa May încearcă să-i atragă pe unii critici ai acordului său cu privire la Brexit, iar un grup de parlamentari din toate partidele încearcă să blocheze ieşirea din UE fără acord, scrie Financial Times, citat de Rador.

Oficiali din cadrul guvernului susţin că premierul nu va încerca să amâne pentru a doua oară votarea acordului său, iar votul va avea loc pe 15 ianuarie, după nişte dezbateri în Camera Comunelor care vor începe miercuri şi care vor dura patru zile.

Pentru lui May, calculele parlamentare par insurmontabile, dar Kwasi Kwarteng, ministrul care gestionează Brexit-ul, a susţinut că „speră foarte mult” ca planul de compromis pe tema Brexit-ului să fie votat. El a spus că, „în politică, o săptămână înseamnă foarte mult”.

Pe fondul speculaţiilor potrivit cărora May ar pierde votul de săptămâna viitoare, parlamentarii se mobilizează încercând să împiedice Marea Britanie să iasă din UE fără un acord oficial în această privinţă.

Cei din Downing Street vor încerca să întărească sprijinirea acordului scoţând în evidenţă pericolele implicite ale unui Brexit fără acord sau ale unui al doilea referendum, ei căutând totodată să obţină noi asigurări din partea Bruxelles-ului cu privire la Irlanda de Nord. Luni şi miercuri, dna May i-a invitat la un pahar pe parlamentarii conservatori, încercând astfel din nou să îi convingă să-i susţină planul.

Dar ea se izbeşte de noi probleme după ce o serie de parlamentari marcanţi din diverse partide au semnat un plan menit să împiedice guvernul să impună o serie de măsuri în lipsa acordului fără consimţământul parlamentului. Separat, peste 200 de parlamentari i-au scris premierului, cerându-i să excludă un asemenea rezultat.

Duminică, premierul a refuzat să-şi repună de mai multe ori planul în atenţia parlamentului dacă el va fi în mod repetat respins de parlamentari.

„Dacă acordul nu este votat nici de această dată, atunci ne vom trezi practic pe un teren nemarcat”, a declarat ea la BBC. „Nu cred că cineva poate spune exact ce se va întâmpla în privinţa reacţiei pe care o va avea parlamentul”.

O coaliţie formată din parlamentari marcanţi – printre care conservatorul Nick Morgan şi laburista Yvette Cooper – au propus un amendament la reglementările financiare, care ar împiedica Trezoreria (ministerul britanic de finanţe, n. red.) să schimbe impozitarea fără consimţământul parlamentului în eventualitatea unui Brexit fără acord.

Dacă amendamentul este convenit marţi, atunci când legea în domeniu urmează a fi dezbătută, guvernul ar primi astfel un mesaj dur prin care va fi avertizat că majoritatea parlamentarilor se opune ieşirii din UE fără acord. Totuşi, un oficial apropiat unui ministru eurosceptic din guvern a avertizat că, chiar dacă amendamentul va fi aprobat, Regatul Unit ar putea ieşi fără acord la sfârşitul lunii martie.

„Amendamentul este ‘solid’, dar tot ne-am putea trezi fără acord”, a spus oficialul. „Dacă e ataşat legislaţiei deja existente, lucrul e îngrijorător. Dar întrebarea care se pune este ce va face guvernul în această situaţie? Să ajungă în 24 de ore la un acord cu UE? Să prelungească valabilitatea Articolului 50? Sigur este că numai un acord poate împiedica ieşirea fără acord”.

Duminică, dna May a recunoscut că „încă mai încearcă” să obţină nişte asigurări legale potrivit cărora un aşa-zis plan pe tema frontierei irlandeze – menit să evite frontiera dură şi bazat pe o uniune vamală temporară între Regatul Unit şi UE – va fi unul pe o perioadă limitată.

Ea a părut totodată să se arate mai puţin dură în eventualitatea unui al doilea referendum, afirmând că, „în opinia sa”, un al doilea vot ar dezbina ţara.

„Aş spune să nu lăsăm ca dorinţa de perfecţiune să devină duşmanul binelui, pentru că există pericolul să nu mai ajungem la niciun fel de Brexit”, a declarat ea la BBC.

Duminică, Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord, care sprijină guvernul minoritar al dnei May, a sporit tensiunile, cerându-i să „rămână fermă” în privinţa prevederilor „otrăvitoare” pe tema frontierei irlandeze.

Nigel Dodds, vicepreşedintele DUP, a declarat că „problemele fundamentale care fac ca acest acord să nu fie bun par să nu se fi schimbat. Problema frontierei rămâne otrava care face ca orice vot pe tema acordului de ieşire să fie atât de toxic”, a subliniat el. „Zilele ce vor urma vor demonstra dacă guvernul este de bună calitate”.

Articol de Laura Hughes, Financial Times (preluare Rador)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro