Sari direct la conținut

Misiunea palestiniană a SUA se va uni luni cu ambasada din Israel

HotNews.ro
Unde este ambasada SUA din Ierusalim, Foto: OCHA / BBC
Unde este ambasada SUA din Ierusalim, Foto: OCHA / BBC

Consulatul american de la Ierusalim, care deservește palestinienii, va fi absorbit luni în noua ambasadă americană în Israel, a comunicat Departamentul de Stat, o fuziune care a înfuriat conducerea palestiniană conform Reuters.

Decizia de a crea o singură misiune diplomatică în Ierusalim a fost anunțată în octombrie anul trecut de secretarul de stat Mike Pompeo și era așteptată la începutul lunii martie. Anunțul Departamentului de Stat de duminică a confirmatdata oficială pentru mutare.

Președintele american Donald Trump a înfuriatlumea arabă și a generat critici internaționale, recunoscând Ierusalimul drept capitala Israelului în decembrie 2017 și mutând Ambasada SUA de laTel Aviv la Ierusalim în lunamai a anului trecut.

Liderii palestinieni au suspendat contactele diplomatice cu administrația americană după ce ambasada s-a mutat și au boicotat de atunci eforturile Statelor Unite de a elabora un planmult așteptat de pace israeliano-palestinian, acuzând Washington-ul de prejudecăți pro-israeliene.

Consulatul General alStatelor Unite din Ierusalim reprezintă misiunea principală pentru palestinieni, care, cu o largă susținere internațională, își doresc Ierusalimul de Est drept capitală a unui stat pe care vor să-l instaureze în Cisiordania și Fâșia Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Robert Palladino, a declarat că decizia a fost determinată de eficiența operațională și că vaexista „o continuitate completă a activității diplomatice americane și a serviciilor consulare”.

„Nu semnalează o schimbare a politicii Statelor Unite privind Ierusalimul, Cisiordania sau Fâșia Gaza”, a arătat el într-o declarație. „Limitele specifice ale suveranității israeliene din Ierusalim sunt subiectul negocierilor între părți privind statutul final”.

Când Pompeo a anunțat planul de fuziune în toamna trecută, liderul palestinian Saeb Erekat a denunțat decizia de a elimina consulatul căfiindceamairecentădovadă că administrația Trump lucra cu Israelul pentru a impune un „Israel Mare” mai curând decât o soluție cu două state.

Statutul Ierusalimului este unadintre cele mai spinoase dispute dintre Israel și palestinieni.

Israelul privește întregul oraș, inclusiv sectorul estic pe care l-a capturat și anexat în războiul din 1967, drept „capitalul său etern și indivizibil”, dar acest lucru nu este recunoscut la nivel internațional.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro