Sari direct la conținut

​​VIDEO Mii de susținători ai Brexitului mărșăluiesc la Londra, supărați de întârzierea ieșirii țării din UE

HotNews.ro
Protest pro-Brexit la Londra, Foto: Captura YouTube
Protest pro-Brexit la Londra, Foto: Captura YouTube

Mii de persoane care se opun amânării ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană mărșăluiau, vineri, în centrul Londrei, în timp ce parlamentarii britanici au respins ferm, pentru a treia oară, acordul de Brexit negociat de premierul Theresa May cu UE, transmite Reuters.

În ziua în care Marea Britanie trebuia inițial să părăsească UE, mari grupuri de oameni s-au adunat în fața Parlamentului, fluturând steaguri ale Regatului Unit și scandând „Ieșire înseamnă ieșire!”, în timp ce din difuzoarele amplasate în zonă răsuna melodia formației Queen „Bohemian Rhapsody”, cu faimoasele versuri „Mama Mia, let me go”.

Pe măsură ce rezultatul votului din Camera Comunelor s-a răspândit prin mulțimea din Piaţa Parlamentului, s-au auzit și câteva urale răzlețe. Starea de spirit a protestatarilor a variat de la satisfacție până la disperare.

O manifestantă, Louise Hemple, în vârstă de 52 de ani, spune că va continua să protesteze până când va vedea Marea Britanie ieșită din UE, pentru că nu are încredere în parlamentari să facă acest lucru.

„Sunt în bula lor acolo. Le pasă numai de votul lor, nu de votul nostru”, a spus ea, referindu-se la cei 17,4 milioane de oameni care au votat pentru părăsirea blocului comunitar la referendumul din 2016.

Nigel Farage – politicianul despre care se crede că a făcut mai mult decât oricine pentru a forța guvernul britanic să organizeze referendumul din 2016 asupra Brexit – se va adresa mulțimii vineri după-amiază.

„Ceea ce ar fi trebuit să fie o sărbătoare este de fapt o zi de trădare”, a declarat Farage pentru Reuters.

Dintre cei care au mărșăluit vineri la Londra se numără și David Malindine, 63 de ani, profesor pensionar. „Trebuie să amintim țării că majoritatea oamenilor a votat pentru ieșirea din UE”, a spus el. „Azi era ziua în care ar fi trebuit să ieșim, iar Brexitul a fost trădat”.

„Este absolut dezgustător ce se întâmplă”, a declarat la rândul său Andy Allan, 58 de ani. „Aveți grijă – acesta este doar începutul unei revolte în masă dacă vom fi trădați de politicieni”, a atenționat el.

Deputații britanici au respins vineri, pentru a treia oară, Tratatul de retragere încheiat în noiembrie între Londra și Bruxelles, cu 344 voturi la 286, lăsând Regatul în fața a două opțiuni: un Brexit fără acord în 12 aprilie sau o lungă amânare a divorțului.

Același acord mai fusese respins și în 15 ianuarie și 12 martie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro