Sari direct la conținut

VIDEO Intervenţie chirurgicală pe creier, realizată la un spital din Texas, transmisă în direct pe Facebook

HotNews.ro
VIDEO Intervenţie chirurgicală pe creier, realizată la un spital din Texas, transmisă în direct pe Facebook

O intervenţie chirurgicală pe creier, realizată de o echipă de neurochirugi la un spital din Texas, a fost transmisă live pe Facebook. În înregistrarea de peste 45 de minte, pacienta, o tânără de 25 de ani, poate fi auzită cum vorbește cu medicii.

Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ patru ore şi jumătate a fost realizată la Centrul Medical Metodist din Dallas, iar pe Facebook a fost transmisă live timp de peste 45 de minute, fiind vizualizată de circa 134.000 de persoane.

Jenna Schardt, în vârstă de 25 de ani, a avut convulsii epileptice şi şi-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei inflamaţii a vaselor de sânge din lobul temporal stâng, a explicat pentru AFP Nimesh Patel, directorului departamentului de neurologie din cadrul spitalului, scrie Agerpres. Pentru că medicamentele s-au dovedit ineficiente, medicii au decis să o opereze pentru a elimina ţesuturile infectate.

De obicei, astfel de intervenţii sunt realizate sub anestezie însă, pentru că leziunea era localizată într-o zonă foarte sensibilă, chirurgii au ales, cu acordul pacientei, ca aceasta să rămână conştientă astfel încât să îi ajute pe medici să elaboreze ”o hartă” a creierului ei, a spus neurologul. ”Acest tip de operaţie, chiar dacă face parte din repertoriu, nu este una de rutină”, a precizat el.

În timpul intervenţiei, tânăra a pronunţat mai multe cuvinte – pasăre, câine, fluture – şi cifre, în timp ce chirurgii stimulau diferite zone ale creierului său. ”Am vorbit chiar şi despre câinele ei”, pentru a-i verifica abilităţile de memorare, a povestit medicul.

Tânăra, studentă la Fizioterapie, originară din Illinois, şi-a exprimat acordul ca intervenţia să fie transmisă în direct pentru o ”campanie de educaţie” asupra operaţiilor în timpul cărora pacienţii sunt conştienţi. ”Ea a spus: ‘Pot ajuta oamenii într-un mod diferit”’, a adăugat Nimesh Patel.

Pacienta a fost operată marți și urmează să fie externată.

Operaţia pe creier în timpul căreia pacientul este treaz se practică încă din anii 2000 pentru a se putea testa în timpul intervenţiei funcţii esenţiale, cum ar fi vorbirea şi abilităţile motorii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro