Sari direct la conținut

Il Giornale: Ultima "ispravă" a lui Di Maio: ArcelorMittal părăseşte fosta companie Ilva de la Taranto

HotNews.ro
Il Giornale: Ultima "ispravă" a lui Di Maio: ArcelorMittal părăseşte fosta companie Ilva de la Taranto

ArcelorMittal a trimis o notificare reprezentanților extraordinari din Ilva, în care este anunțată voința de a rezilia acordul privind închirierea și succesiva cumpărare condiționată a sucursalelor Ilva Spa și a altor filiale. Acordul a fost încheiat pe 31 octombrie 2018, potrivit Il Giornale, citat de Rador.

O „bombă socială” – așa cum o numesc sindicatele – care se abate asupra Guvernului și, în special, asupra lui Luigi Di Maio care, în calitate de ministru al Muncii și Dezvoltării Economice, s-a ocupat de dosar, acum aflat pe masa lui Stefano Patuanelli. „Guvernul nu va permite închiderea Ilva”, spun surse din Executiv. „Nu există condiții legale pentru rezilierea contractului. Vom convoca imediat Mittal la Roma”. Dar este haos.

ArcelorMittal s-a angajat să facă investiții în domeniul mediului înconjurător în valoare de 1,1 miliarde de euro, în domeniul industrial în valoare de 1,2 miliarde de euro și să plătească fostei Ilva 1,8 milioane de euro, odată încheiată perioada de închiriere, care a început la 1 noiembrie anul trecut și care ar fi trebuit să dureze 18 luni. Fosta Ilva angajează 10.700 de lucrători, dintre care 8.200 la Taranto, unde, în prezent, 1.276 sunt concediați timp de 13 săptămâni (începând cu 30 septembrie), din cauza crizei de piață.

În scrisoarea în care compania comunică retragerea, este clarificat faptul că contractul de închiriere și achiziţionarea ulterioară a unor sucursale ale Ilva Spa și ale unor filiale ale acesteia prevede că „în cazul în care o nouă dispoziție legislativă afectează planul de mediu al uzinei de la Taranto într-o asemenea măsură încât să facă imposibilă administrarea sau implementarea planului de afaceri, Societatea are dreptul contractual de a se retrage”. Potrivit ArcelorMittal, „Parlamentul italian a eliminat companiei protecția legală necesară pentru a-și pune în aplicare planul de mediu fără riscul răspunderii penale, justificând astfel comunicarea retragerii”.

Compania le-a solicitat comisarilor extraordinari ai Ilva „să-și asume responsabilitatea operațiunilor și a angajaților în termen de 30 de zile” de la primirea avizului de renunţare.

Secretarul național al sindicatului FIM CISL, Marco Bentivoglio, a lămurit motivele retragerii: „Printre principalele motivații ale ArcelorMittal este „mizeria penală”. O capodoperă a incompetenței și a fricii politice: să nu dezamorseze bomba de mediu și să unească bomba socială”.

Mai mult, ArcelorMittal contestă și activitatea judecătorilor din Taranto, „care obligă comisarii extraordinari din Ilva să completeze anumite prescripții până la 13 decembrie 2019”. Cu toate acestea, anularea acesteia ar face imposibilă punerea în aplicare a planului său de afaceri. „Alte evenimente grave, independente de voința Companiei – scrie în scrisoarea trimisă de ArcelorMittal – au contribuit la determinarea unei situații de incertitudine juridică și operațională, care a compromis în mod semnificativ capacitatea de a efectua intervențiile necesare la Ilva și de a gestiona uzina din Taranto”.

Reacții politice imediate: „Retragerea Arcelor Mittal din Ilva reprezintă o lovitură mortală pentru industria oțelului italian – a declarat Anna Maria Bernini, președintele senatorilor din Forza Italia. Obiectivul strategic al Mișcării Cinci Stele de a transforma Taranto într-un cimitir industrial a fost centrat, iar ceea ce se întâmplă este o adevărată rușine națională, o tragedie pentru ocuparea forței de muncă și dezvoltare”. Și Matteo Salvini, liderul Ligii a comentat: „Dacă guvernul impozitelor, debarcărilor și cătușelor îi va pune pe fugă chiar și pe proprietarii companiei Ilva, punând în pericol munca a zeci de mii de lucrători și viitorul industrial al țării, va fi un dezastru și demisia ar fi singurul răspuns posibil. „Liga cere ca premierul Conte să raporteze de urgență Parlamentului”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro