Sari direct la conținut

Masca și pistolul: Comemorarea încheierii Războiului din Coreea, marcată de pandemie și tensiunile sporite dintre cele două țări

HotNews.ro
Veteran sud-coreean, Foto: Hotnews
Veteran sud-coreean, Foto: Hotnews

În Nord, liderul Kim Jong-un – înconjurat de generali cu pistoalele la brâu, în Sud, veterani cu măști respectând distanțarea socială: cele două Corei au celebrat separat luni comemorarea a 67 de ani de la încheierea armistițiului în peninsulă, relatează AFP.

Armistițiul încheiat în 1953 a marcat începutul separării celor două țări și a milioane de familii de ambele părți ale Zonei Demilitarizate.

În Phenian, capitala Coreei de Nord, liderul Kim Jong-un le-a dăruit pistoale comemorative generalilor și ofițerilor care și-au afirmat loialitatea față de el. În fotografiile distribuite de media nord-coreeană pot fi văzuți militari încolonați pe rânduri apropiate, fără să poarte mască de protecție, în pofida anunțului din weekend privind primul caz confirmat de COVID-19 în țară.

Țara comunistă a susținut timp de luni de zile că a reușit să împiedice izbucnirii pandemiei pe teritoriul său.

În Seul, capitala sud-coreeană, zeci de generali care purtau măști de protecție și respectau distanțarea socială, au participat la o ceremonie în onoarea eforturilor lor denumită „Zile de Glorie”.

Imagini cu conflictul au fost proiectate pe un ecran imens, între acestea fiind intercalate interviuri cu veterani străini și mesaje de susținere de la actuali șefi de stat, printre care și președintele american Donald Trump și omologul său francez Emmanuel Macron.

Declanșat la 25 iunie 1950 când Nordul comunist a invadat Sudul sprijinit de Statele Unite, Războiul din Coreea a costat viețile a milioane de coreeni și combatanți străini.

Un armistițiu a fost încheiat la 27 iulie 1953 dar nu a fost ratificat niciodată printr-un tratat de pace oficial.

Comemorarea din acest an vine pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre cele două țări care au culminat cu aruncarea în aer de către Phenian a biroului de legătură cu Sudul și amenințări privind invadarea Zonei Demilitarizate care le separă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro