Sari direct la conținut

SUA: Sindicatul polițiștilor din Washington vrea blocarea unei legi care face obligatorie publicarea înregistrărilor camerelor de umăr

HotNews.ro
Crime scene , Foto: SCOOTERCASTER / Sam Hartson / Alamy / Alamy / Profimedia
Crime scene , Foto: SCOOTERCASTER / Sam Hartson / Alamy / Alamy / Profimedia

​Sindicatul polițiștilor din capitala americană Washington D.C. a anunțat că a cerut unei instanțe să blocheze publicarea obligatorie a înregistrărilor camerelor de umăr și numelor polițiștilor implicați în împușcături, relatează AP și Washington Post.

Districtul federal adoptase o lege de reformare a poliției în luna iulie după săptămâni de proteste în capitala Statelor Unite și în întreaga lume împotriva rasismului sistemic și violenței a poliției, manifestații declanșate de către uciderea afro-americanului George Floyd de către poliția din Minneapolis.

Moartea lui Floyd precum și alte cazuri mediatizate de violență a poliției au determinat câteva zeci de state americane să introducă inițiative de schimbare sau studiere a practicilor forțelor de ordine.

Legislația adoptată în Washington a instituit obligativitatea publicării numelor ofițerilor și a înregistrărilor video surprinse de camerele de umăr în termen de cinci zile de la implicarea acestuia într-o împușcătură sau folosire a forței extreme, printre alte măsuri.

Însă sindicatul polițiștilor afirmă în plângerea adresată instanței că aceste acțiuni ar putea afecta „permanent” și „nejustificat” reputația ofițerilor chiar dacă aceștia vor fi absolviți ulterior de acuzațiile de folosire a forței excesive.

Potrivit unei investigații Reuters, multe sindicate ale polițiștilor din Statele Unite beneficiază de clauze colective care obligă la păstrarea secretă sau ștergerea documentelor disciplinare și înregistrărilor ofițerilor de poliție. Experții afirmă însă că purtarea camerelor de umăr poate descuraja sau preveni comportamentele abuzive.

Noua acțiune a sindicatului polițiștilor din Washington D.C. vine după un alt proces în care acesta a contestat ca fiind neconstituțională secțiunea din legea de reformă care îi ia dreptul de a negocia cu conducerea măsurile disciplinare care să fie impuse ofițerilor.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro