Sari direct la conținut

Testarea ADN a confirmat identitatea notoriului criminal în serie „Le Grêlé” după aproape 30 de ani / Crimele care au zguduit Parisul

HotNews.ro
Testarea ADN a confirmat identitatea notoriului criminal în serie „Le Grêlé” după aproape 30 de ani / Crimele care au zguduit Parisul

Identitatea notoriului criminal în serie francez cunoscut publicului larg drept „Le Grêlé” a fost confirmată după testarea unei mostre de ADN prelevată la scurt timp după moartea acestuia, anunță IFL Science.

O serie de crime și violuri au zguduit capitala franceză Paris între 1986 și 1994, printre acestea numărându-se uciderea unei fetițe în vârstă de 11 ani, Cécile Bloch, în 1986.

Pe data de 5 mai a anului respectiv aceasta plecase înspre școală când a fost atacată în liftul blocului în care trăia, criminalul ducând-o în pivniță unde a violat-o înainte de o ucide.

În timpul investigației mai mulți martori au descris un bărbat de aproximativ 25-30 de ani așteptând în clădire cu o oră înainte ca fetița să plece înspre școală.

Fratele vitreg al lui Cécile a relatat că a văzut în lift un bărbat înalt ce avea fața acoperită de coșuri sau cicatrici de varicelă, de unde și porecla criminalului, „Le Grêlé”.

Deși bărbatul a fost considerat suspect în mai multe crime, polițiștii nu au reușit să îl identifice și cazul a rămas neelucidat timp de decenii.

Însă în luna septembrie a acestui an un procuror francez a decis să se axeze pe o singură pistă: în cazul mai multor violuri, inclusiv a unor fete de 14 și 16 ani, suspectul le-a spus victimelor că este polițist.

Magistratul a decis să trimită scrisori la 750 de jandarmi staționați în Paris la momentul comiterii crimelor, cerându-le un test ADN în speranța că va găsi făptașul.

Crimele lui „Le Grêlé”

François Verove, în vârstă de 59 de ani, care a fost jandarm înainte de a deveni polițist, a primit scrisoarea pe 24 septembrie însă nu s-a prezentat la programarea pentru testul ADN.

Soția sa l-a declarat dispărut trei zile mai târziu.

Cadavrul său a fost descoperit într-un apartament din orașul Montpellier miercurea trecută, acesta părând să fi murit în urma unui suicid. Un bilet care mărturisea crimele a fost găsit în apropierea trupului.

În urma testării ADN polițiștii francezi au anunțat că acesta poate fi legat de patru crime și șase violuri deși este probabil ca numărul victimelor sale să fie mai mare.

„Nu vom ști niciodată toate crimele pe care le-a comis Le Grêlé”, a declarat pentru BBC Didier Saban, un avocat care le reprezintă pe familiile victimelor cunoscute până acum.

ADN-ul lui Verove s-a dovedit a fi identic cu cel colectat în urma unor alte crime care au zguduit Franța, printre care cea a lui Karine Leroy, o tânără de 19 ani ucisă în 1994, a lui Gilles Politi, un bărbat de 38 de ani, și a lui Irmgard Müeller, o îngrijitoare în vârstă de 21 de ani.

Anchetatorii francezi nu au dezvăluit deocamdată întreg conținutul biletului de adio lăsat de criminal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro