Sari direct la conținut

Viral în China: Un bărbat a fost ținut 9 zile în arest pentru trimiterea unei meme

HotNews.ro
Meme-ul considerat jignitor de politistii chinezi, Foto: Captura de ecran
Meme-ul considerat jignitor de politistii chinezi, Foto: Captura de ecran

Un bărbat din China a fost ținut în arest timp de 9 zile după ce a trimis pe un grup de chat o memă considerat jignitor de către departamentul local de poliție, știrea viralizându-se pe platformele social media din această țară, relatează CNN.

Bărbatul identificat doar prin numele său de familie Li, este acuzat că a trimis mema pe platforma social media chineză WeChat într-un grup în care utilizatorii se plângeau de măsurile luate la nivel local pentru prevenirea răspândirii coronavirusului la sfârșitul lunii trecute.

În pofida că unele țări precum Noua Zeelandă și Australia au anunțat abandonarea controversatei strategii „zero Covid”, autoritățile chineze carantinează în continuare orașe de milioane de locuitori după depistarea unui singur caz de COVID-19.

Poliția din orașul Qingtongxia aflat în regiunea Ningxia din nordul țării a postat inițial o captură de ecran cu comentariile făcute de Li pe WeChat însă au șters între timp postarea.

Dar un ziar de stat a oferit mai multe detalii despre incidentul care a produs consternare în China, un hashtag legat de acesta strângând 170 de milioane de vizualizări.

Numeroase persoane au criticat pedeapsa aplicată lui Li, argumentând că o glumă făcută pe internet nu este un motiv pentru arestarea acestuia.

Meme-ul care a stârnit nemulțumirea polițiștilor

Ziarul de stat menționat a scris că Li a trimis o memă care arată un câine cu un chipiu de polițist pe cap și care ține o legitimație de ofițer în timp ce ține un deget înspre cameră.

Este o imagine comună care a fost amplu distribuită și anterior în mediul online, cu diferite variații care uneori folosesc o pisică sau un personaj de desene animate în rolul polițistului.

Poliția locală din Qingtongxia a anunțat că a primit un pont sâmbătă seara, reclamantul afirmând că Li a trimis pe chat o imagine „jignitoare la adresa poliției”.

Polițiștii au demarat o investigație asupra grupului de chat ce avea peste 330 de membri, descoperind că Li era „nemulțumit de măsurile comunitare” de prevenire a răspândirii coronavirusului”.

Ofițerii l-au somat pe bărbat să se prezinte la secție, unde acesta a mărturisit în cele din urmă „fapta ilegală de a insulta poliția”.

Polițiștii chinezi afirmă că acesta s-a făcut vinovat de infracțiunea de „căutare de scandal și provocare de probleme” și l-au încarcerat timp de 9 zile.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro