Sari direct la conținut

Razii la nivel național în Brazilia, poliția anchetează o tentativă de lovitură de stat a susținătorilor lui Jair Bolsonaro

HotNews.ro
Jair Bolsonaro, Foto: Fotoarena / ddp USA / Profimedia Images
Jair Bolsonaro, Foto: Fotoarena / ddp USA / Profimedia Images

Poliția braziliană a anunțat joi că a efectuat razii la nivel național și că a arestat cel puțin două persoane ca parte a investigațiilor legate de o presupusă lovitură de stat plănuită de susținătorii fostului președinte Jair Bolsonaro, relatează Reuters.

Autoritățile braziliene sunt îngrijorate de un grup mic dar dedicat ai susținătorilor lui Bolsonaro care refuză să recunoască înfrângerea acestuia la alegerile prezidențiale ce au avut loc la sfârșitul lunii octombrie.

Poliția federală a anunțat că a pus în executare 32 de mandate de percheziție în 8 state diferite la ordinele Curții Supreme din capitala Brasília.

O sursă din cadrul poliției federale a afirmat că două persoane au fost arestate, una în Brasília și o alta în Riop de Janeiro.

„Infracțiunile aflate sub investigație sunt de distrugere, incendiere, asociere infracțională, încălcare violentă a statului de drept și lovitură de stat, ale căror pedepse maxime pot ajunge la 34 de ani de închisoare”, a declarat poliția federală într-un comunicat de presă.

Tensiuni în Brazilia după înfrângerea lui Jair Bolsonaro

Tensiunile încă rămân înalte în Brazilia după cele mai disputate alegeri dintr-o generație, poliția din capitala braziliană anunțând pe 24 decembrie că a dejucat un atentat cu bombă.

Un susținător al lui Bolsonaro care are legături cu un grup ce neagă rezultatul alegerilor și s-a instalat în fața sediului armatei a recunoscut că a construit dispozitivul exploziv pentru a provoca o intervenție militară.

Operațiunea de joia aceasta are legătură cu o revoltă ce a avut loc pe 12 decembrie, ziua în care a fost certificată victoria lui Luiz Inacio Lula da Silva, când unii dintre susținătorii din fața sediului militar au atacat sediul poliției și au incendiat mașini și autobuze din capitala Brasília după arestarea unui susținător de etnie indigenă a fostului președinte.

Poliția federală a declarat că a lucrat alături de cea locală din diferitele state ale Braziliei, o țară federală, pentru a investiga atacul. Aceasta a spus de asemenea că și-a transmis constatările Curții Supreme, fără a furniza public numele sau entitățile vizate de razii.

Lula da Silva va fi învestit ca președinte la începutul anului viitor

Curtea Supremă a Braziliei a decis miercuri să interzică proprietarilor de arme să le poarte în districtul federal din capitală până după ceremonia de învestire a lui Lula, care va avea loc la 1 ianuarie, în contextul îngrijorărilor legate de securitatea noului președinte brazilian.

Jair Bolsonaro s-a adresat pentru prima oară susținătorilor săi după înfrângerea în alegeri pe 10 decembrie, afirmând că a păstrat tăcerea timp de 40 de zile fiindcă „îl doare sufletul”.

„Cine decide unde mă duc sunteți voi. Cine decide încotro merg forțele armate sunteți voi”, le-a spus Bolsonaro susținătorilor săi la porțile reședinței prezidențiale.

În comentariile sale ambigue, Bolsonaro nu a aprobat apelul lor la o intervenție militară, dar a spus că forțele armate vor respecta Constituția Braziliei.

El nu a recunoscut victoria lui Lula la alegerile din octombrie, iar tăcerea sa i-a încurajat pe susținători să continue demonstrațiile în fața bazelor armatei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro