Sari direct la conținut

VIDEO Alertă de securitate în Parlamentul European, eurodeputații au fost evacuați după ce activiști kurzi au pătruns în hemiciclu

HotNews.ro
Protest in Parlamentul European, Foto: Frederick FLORIN / AFP / Profimedia
Protest in Parlamentul European, Foto: Frederick FLORIN / AFP / Profimedia

​O alertă de securitate a fost declanșată miercuri în Parlamentul European, eurodeputații fiind evacuați din camera de plen după ce mai mulți activişti kurzi au manifestat miercuri în hemiciclul legislativului de la Strasbourg, relatează MSN și Agerpres.

AFP notează că manifestația a fost organizată de activiști pentru a marca 24 de ani de la arestarea liderului kurd Abdullah Ocalan.

Potrivit mai multor membri ai securităţii Parlamentului,„aproximativ zece militanţi” au scandat sloganuri împotriva preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi au cerut eliberarea lui Abdullah Ocalan.

„Sunt militanţi pro-PK” (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), a declarat Bernard Guetta, membru al grupului Renew Europe.

Abdullah Ocalan, în vârstă de 72 de ani, unul dintre principalii rebeli kurzi din Turcia, a fost capturat la 15 februarie 1999 şi condamnat la moarte la 29 iunie 1999 pentru trădare şi tentativă de divizare a ţării.

Cu toate acestea, sentinţa i-a fost comutată în închisoare pe viaţă în 2002, după abolirea pedepsei cu moartea. Câţiva dintre susţinătorii săi stau în fiecare zi în apropierea Consiliului Europei, de asemenea cu sediul la Strasbourg, pentru a cere eliberarea sa.

În 2013 Ocalan le-a cerut din închisoare rebelilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan să înceteze focul și să se retragă din Turcia.

Regimul lui Recep Erdogan acuză PKK de organizarea atacului terorist ce a avut loc în luna noiembrie a anului trecut, o acuzație respinsă vehement de către organizația militantă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro