Sari direct la conținut

Supravegherea video și planul secret: noile acuzații împotriva lui Trump

HotNews.ro
Donald Trump, Foto: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia Images
Donald Trump, Foto: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia Images

Tentativă de ștergere a imaginilor de supraveghere video, complicitate cu angajați pentru a distruge probe: Donald Trump este acuzat de justiție că a încercat să ascundă probe în cazul documentelor confidențiale pe care le-a luat cu el după ce a părăsit Casa Albă, potrivit AFP.

În acest caz, fostul președinte a pledat nevinovat luna trecută la acuzațiile de „ascundere ilegală de informații privind securitatea națională”, „obstrucționarea justiției” și „sperjur”.

Dar justiția a adus acum noi acuzații împotriva lui Trump, care este candidatul favorit al republicanilor pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Procurorii federali au extins dosarul împotriva sa pentru gestionarea necorespunzătoare a unor documente secrete.

Imagini de pe camerele de supraveghere

Noile acuzații se referă la presupusele eforturi ale lui Trump de a obstrucționa ancheta FBI și la eforturile poliției federale de a recupera documentele dispărute.

Miliardarul este acuzat, potrivit procurorilor, că a încercat să „șteargă imaginile de pe camerele de supraveghere video” de la casa sa din Mar-a-Lago, Florida, pentru a împiedica ca imaginile să fie predate FBI-ului și unui mare juriu federal.

Asistentul său Waltine „Walt” Nauta, care a fost deja implicat în trecut alături de fostul președinte în același caz, este de asemenea urmărit penal.

Un nou acuzat, Carlos De Oliveira, managerul Mar-A-Lago, este vizat.

Potrivit rechizitoriului, cei trei bărbați au încercat să convingă un alt angajat neidentificat să șteargă imaginile de pe camerele de supraveghere.

Potrivit actului de acuzare, Carlos De Oliveira i-a spus acestui angajat că „șeful” dorea ca serverul care conținea imagini dintr-o cameră folosită în diverse scopuri de depozitare să fie șters.

Potrivit lui Carl Tobias, profesor de drept la Universitatea din Richmond, aceste noi elemente „întăresc” acuzațiile de obstrucționare și sperjur.

„Noile acuzații funcționează în același timp ca un memento valoros că ancheta privind documentele este în curs de desfășurare și poate produce noi dovezi, acuzații suplimentare și mai mulți inculpați”, a adăugat Tobias.

Carlos De Oliveira este acuzat, de asemenea, că a făcut declarații false în fața FBI.

Întrebat dacă a ajutat la transportul sau la golirea cutiilor cu documente la Mar-A-Lago, De Oliveira a spus că nu. „Nu am văzut niciodată nimic”, a spus el.

Planul de atac împotriva „Țării A”

În rechizitoriul inițial, Trump a fost acuzat de 31 de capete de acuzare pentru „ascunderea de informații privind apărarea națională”. El a fost acuzat că a stocat documente clasificate la Mar-A-Lago și a refuzat să le predea Arhivelor Naționale.

Procurorul special Jack Smith a adăugat un al 32-lea cap de acuzare: o „prezentare” făcută de Trump unor persoane care nu aveau acreditare de apărare secretă „despre activități militare într-o țară străină”.

Această țară nu este identificată – este numită pur și simplu „Țara A” – dar, potrivit mai multor mass-media, este vorba despre Iran.

Trump este acuzat că a împărtășit un plan secret de atac al Pentagonului împotriva Țării A cu un autor și un editor care lucrau la o carte.

Doi membri ai echipei lui Trump au fost, de asemenea, prezenți la această întâlnire, care a avut loc la 21 iulie 2021 la clubul său din Bedminster, New Jersey, și a fost înregistrată.

Magnatul le-ar fi spus invitaților săi că se află în posesia unor „informații secrete” pe care le-ar fi declasificat pe vremea când era președinte, ceea ce nu mai poate face astăzi.

„Acum avem o problemă”, a reacționat unul dintre angajații domnului Trump în timpul întâlnirii.

Procesul fostului președinte în cazul documentelor este programat să înceapă la 20 mai 2024, chiar în plină campanie prezidențială.

Donald Trump a declarat vineri că îşi va continua campania electorală pentru un nou mandat la Casa Albă chiar dacă va fi condamnat în urma multiplelor acuzaţii penale cu care se confruntă, relatează Reuters.

Citește și: Trump vizat de noi capete de acuzare în dosarul documentelor clasificate

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro