Sari direct la conținut

Iranul își consolidează marina cu rachete și drone, în timp ce SUA oferă protecție pentru navele din Golf

HotNews.ro
Racheta „Khorramshahr 4” testata de Iran, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Racheta „Khorramshahr 4” testata de Iran, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Iranul și-a echipat marina militară a Gardienilor Revoluției cu drone și rachete cu rază de acțiune de 1.000 km, au anunțat sâmbătă agențiile de presă iraniene, în timp ce SUA se oferă să pună gărzi pe navele comerciale care trec prin Strâmtoarea Ormuz din Golf, potrivit Reuters.

Referindu-se la posibila prezență a gărzilor americane, purtătorul de cuvânt al forțelor armate iraniene, generalul de brigadă Abolfazl Shekarchi, a declarat că țările din regiune sunt „capabile să asigure singure securitatea Golfului Persic”.

„Ce legătură au Golful Persic, Golful Oman și Oceanul Indian cu America? Ce treabă aveți cu prezența voastră aici?” a declarat Shekarchi, citat de agenția semi-oficială de știri Tasnim.

Agenția de știri de stat IRNA a declarat că armele Gărzilor Revoluționare includ „diverse tipuri de drone… și câteva sute de rachete de croazieră și balistice cu o rază de acțiune de 300 până la 1.000 km plus sistemele și echipamentele care au fost adăugate astăzi la capacitățile marinei Gărzilor”.

La începutul acestei săptămâni, Washingtonul a declarat că s-ar putea oferi în curând să plaseze pușcași marini înarmați pe navele comerciale din regiune, ca urmare a confiscării și hărțuirii navelor de către Iran.

Luna trecută, a declarat că va trimite avioane de luptă F-35 și F-16 suplimentare, împreună cu o navă de război în Orientul Mijlociu, pentru a monitoriza căile navigabile. Aproximativ o cincime din țițeiul mondial trece prin Strâmtoarea Ormuz, între Iran și Oman.

De obicei, Teheranul spune că navele reținute au comis încălcări ale regulilor de navigație. Unele au fost eliberate doar după ce țările străine au eliberat navele iraniene reținute.

Comandantul Marinei Gărzilor Revoluționare, Alireza Tangsiri, a declarat sâmbătă la televiziunea de stat că noile rachete au o precizie mai bună, precum și o rază de acțiune mai mare.

„Rachetele de croazieră pot ataca mai multe ținte simultan, iar comenzile pot fi modificate după decolare”, a declarat Tangsiri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro