Sari direct la conținut

Răspunsul evaziv dat de China în privința interzicerii iPhone

HotNews.ro
Telefoane iPhone, Foto: Jeff Chiu / AP / Profimedia
Telefoane iPhone, Foto: Jeff Chiu / AP / Profimedia

Guvernul chinez a dat miercuri un răspuns evaziv după ce a fost întrebat despre informațiile privind interzicerea folosirii telefoanelor iPhone de către angajații guvernamentali, notând că în țară nu există nicio interdicție privind cumpărarea telefoanelor produse în străinătate, relatează Reuters.

„China nu a emis legi, reglementări sau documente de politici care interzic cumpărarea sau folosirea oricăror branduri de telefoane străine precum Apple”, a declarat Mao Ning, o purtătoare de cuvânt al ministerului chinez de externe, după ce a fost întrebat cu privire la subiect în timpul conferinței de presă zilnice organizată de ministerul de la Bejing.

„Însă recent am observat mult interes în mass-media cu privire la incidente de securitate legate de telefoanele Apple. Guvernul chinez pune o mare importanță pe securitatea cibernetică și a informațiilor și tratează egal atât companiile locale, cât și cele străine”, a adăugat ea.

Ning a evitat astfel să dea un răspuns direct asupra informațiilor apărute în spațiul public potrivit cărora guvernul chinez le-a interzis angajaților săi să vină cu telefoane iPhone la birou sau să le folosească în activități legate de muncă.

Jurnaliștii de la The Wall Street Journal au scris în premieră miercurea trecută, citând surse familiare cu situația, că guvernul comunist de la Beijing a decis să le interzică angajaților din aparatul de stat central, precum și agențiilor din subordinea directă a acestuia, să folosească telefoane iPhone sau alte branduri străine pentru muncă sau să le aducă la locul de muncă.

Apple, producătorul iPhone, a pierdut rapid 100 de miliarde de dolari din capitalizarea sa pe bursă după apariția acestor informații, prețul acțiunilor sale scăzând cu peste 3%.

Guvernul chinez ar dori ca toți angajații săi să renunțe la iPhone

Două zile mai târziu, jurnaliștii de la Nikkei Asia, cea mai cunoscută revistă financiară din regiune, afirmau la rândul lor, citând surse apropiate de dosar, că interdicția se va aplica de fapt nu doar angajaților guvernului central de la Beijing și agențiilor din subordinea sa, ci și angajaților guvernelor locale și tuturor companiilor de stat.

Mutarea ar veni după un deceniu în care China să își reducă dependența față de tehnologii străine, cerând companiilor ce fac afaceri cu statul să renunțe la ele și investind puternic în promovarea industriilor locale.

Guvernul comunist a intensificat eforturile în acest sens începând cu 2020, când liderii de la Beijing au propus un așa-zis model de creștere bazat pe „circulația duală” care să reducă nevoia apelării la piețele și tehnologiile străine.

Mai mulți analiști au remarcat săptămâna trecută că noua mutare care vizează Apple arată că guvernul de la Beijing nu este dispus să scutească nicio companie din Statele Unite în cadrul eforturilor sale în acest sens.

„Nici măcar Apple nu este imună (…) în China, unde are sute de mii de angajați, dacă nu peste un milion de muncitori care lucrează pe liniile sale de producție în virtutea relației cu Foxconn”, a declarat analistul Tom Forte de la compania de consultanță D.A. Davidson.

Informațiile apărute în presa financiară privind interzicerea folosirii iPhone de către angajații statului chinez au venit cu doar câteva zile înainte ca Apple să își prezinte noul model iPhone 15 marțea aceasta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro