Sari direct la conținut

„Era atât de mult sânge". Ei sunt eroii tragediei din Veneția, care au sărit să salveze victimele din autocarul cuprins de flăcări

HotNews.ro
Polițiști italieni pe pasarela de unde a căzut în gol un autocar cu zeci de turiști, lângă Veneția, Foto: Antonio Calanni / AP / Profimedia
Polițiști italieni pe pasarela de unde a căzut în gol un autocar cu zeci de turiști, lângă Veneția, Foto: Antonio Calanni / AP / Profimedia

Primele persoane care au sosit la locul accidentului de lângă Veneția, în care au murit 21 de persoane, printre care și patru români, după ce un autocar a căzut de pe un pod, au fost doi tineri care locuiesc în apropiere, relatează BBC.

Boubacar Touré și colegii săi de apartament au crezut că este cutremur când au auzit o bubuitură puternică lângă blocul lor.

Abia după ce au deschis geamul și au auzit pe cineva țipând că „a căzut un autobuz” și-au dat seama că s-a produs o tragedie.

„Am alergat până la locul unde autobuzul era în flăcări și am auzit o femeie strigând: Copilul meu, copilul meu”, a povestit Boubacar, în vârstă de 27 de ani, care este originar din Gambia.

„Am reușit să o trag pe fereastră și apoi i-am scos fiul ei, care era ars rău, dar încă în viață”.

A încercat să stingă flăcările cu extinctorul din autobuz

Tânărul a declarat că a luat extinctorul din autobuz pentru a ajuta la stingerea flăcărilor, dar incendiul era prea puternic. Oamenii din jur au încercat să îl ajute, dar în zadar.

„Trecătorii îmi dădeau alte extinctoare, dar nimic nu a fost suficient, a trebuit să așteptăm pompierii”, a povestit Boubacar, care a început să scoată oameni din autocarul în flăcări.

„Așa că i-am tras și pe alții în siguranță, o femeie, un bărbat și un copil. Oamenii sângerau, era atât de mult sânge”.

Colegul său de apartament, Odion Eboigbe, originar din Nigeria, l-a ajutat să salveze turiștii prinși de fiarele contorsionate ale autocarului electric, despre care compania care îl operează susține că era nou.

„Am reușit să-i salvăm pe mulți, dar, din păcate, alții au murit”, a povestit Odion.

„Nu am fost speriat, nu m-am gândit la siguranța mea, pentru că am văzut oameni cu capetele sparte. Astăzi, colegii mei m-au întrebat: „La ce te gândeai când te-ai îndreptat spre flăcări”, iar eu le-am spus că trebuia doar să salvez femeile și copiii”, continuă Odion.

Cei doi tineri spun că nu au mai dormit de la accidentul care a avut loc marți seară la periferia Veneției.

În momentul în care jurnaliștii de la BBC le-au spus lui Boubacar și Odion că oamenii vor spune despre ei că sunt eroi, tânărul din Gambia a spus cu modestie: „Dacă salvarea oamenilor te face un erou, atunci poate”.

„Dar când cineva are nevoie de ajutor pentru că este pe moarte, nu poți să pleci pur și simplu”.

Autocarul electric a căzut de pe pasarelă

21 de persoane au murit şi 15 sunt rănite după ce un autobuz plin a căzut marţi seara de pe o pasarelă peste calea ferată şi a luat foc, la Mestre, în apropiere de Veneţia.

Autobuzul era unul electric, intrat în uz de numai un an. Transporta turişti străini care se întorceau dintr-o excursie de o zi la Veneţia. Aflat pe o pasarelă, a trecut de parapetele de protecţie şi a căzut de la o înălţime de peste 10 metri, peste calea ferată, luând foc la impact.

Accidentul a avut loc marţi seara, cu puţin timp înainte de ora locală 20:00 (21:00, ora României), pe o şosea dreaptă şi în mod normal foarte circulată care leagă districtul Mestre de centrul istoric al Veneţiei.

Ipotezele anchetatorilor

Autoritățile italiene investighează miercuri cauza prăbușirii autobuzului electric care transporta turiști străini, relatează Reuters.

Potrivit Ansa, două ipoteze principale sunt examinate de justiție cu privire la cauzele tragediei: o manevră riscantă, care implică un alt autobuz și o balustradă veche, sau o boală a șoferului auto care nu a putut controla vehiculul.

Autobuzul electric a rupt balustrada și s-a prăbușit de pe un pod pe calea ferată, marți, în cartierul Mestre, după ce a căzut în gol mai bine de 10 metri.

„Presupunem că șoferului i s-ar fi făcut rău”, a declarat președintele regional Veneto, Luca Zaia, la radio Rtl 102.5.

Relatările martorilor și filmările CCTV ar putea oferi indicii suplimentare, a spus el.

Cu toate acestea, „înregistrările (accidentului) care au apărut și în presa națională sugerează că este necesară o investigație la 360 de grade”, a spus Di Bari, adăugând că autoritățile lucrează pentru a recupera cutia neagră a vehiculului.

Autobuzul mergea încet înainte să cadă de pe pod

Oamenii care locuiesc în apropiere au spus că au auzit o bubuitură puternică și s-au grăbit la fața locului să încerce să ajute.

„Era o femeie care vorbea engleză și plângea. În timp ce o scoteam afară, ea a spus „luați-o pe fiica mea, luați-o”, a declarat Godstime Erheneden, originar din Nigeria, pentru ziarul Corriere della Sera.

„Era un copil mic, cred că avea doi ani. Era inconștientă și cred că era moartă. Sunt foarte tulburat, are aceeași vârstă cu fiul meu”, a adăugat el.

Verificările plăcuțelor de înmatriculare au indicat că autobuzul era un vehicul electric fabricat de un producător chinez. Resturile autobuzului erau încă monitorizate din cauza riscurilor de incendiu cauzate de bateriile sale, au declarat pompierii miercuri.

Șeful companiei care opera autobuzul, Massimo Fiorese, a declarat pentru Corriere della Sera că a văzut imagini video cu momentele dinaintea accidentului.

Acesta arăta că autobuzul cu un singur etaj încetinește și părea „aproape staționar” când s-a prăbușit prin balustradă și a căzut, a spus el.

„Cred că șoferului i s-a făcut, pentru că altfel nu pot explica”, a spus Fiorese, adăugând că șoferul și-a început tura cu mai puțin de două ore înainte de accident.

Imaginile de la locul accidentului au arătat că pasajul era echipat cu o balustradă metalică veche, relativ subțire, mai degrabă decât versiuni mai noi și mai rezistente din beton.

„Nu există semne de frânare, nici contact cu alte vehicule”, a spus șeful Parchetului vențian, potrivit ANSA.

Mărturiile exclud că autobuzul prăbușit se deplasa rapid.

Vârsta medie a victimelor este foarte scăzută. Pe lista decedaților se află un copil de doar un an și jumătate – medicii nu au putut să-i stabilească cu exactitate vârsta – și o fată de 11-12 ani. Două dintre victimele femei aveau 28 de ani, iar alta 30 de ani.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro