Sari direct la conținut

Pretenția inginerului Craig Wright că este Satoshi, creatorul enigmatic al bitcoin, a fost desființată de justiția britanică

HotNews.ro
Bustul lui Satoshi Nakamoto la Budapesta, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Bustul lui Satoshi Nakamoto la Budapesta, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Craig Wright, inginerul australian în știința calculatoarelor care pretinde că este Satoshi, creatorul enigmatic al bitcoin, a mințit „exhaustiv și în mod repetat” și a falsificat documente „la o scară grandioasă” pentru a-și susține afirmațiile, a hotărât luni un judecător de la Înalta Curte de la Londra, relatează Reuters.

Wright, în vârstă de 54 de ani, susține din 2016 că este Satoshi, pseudonimul folosit de creatorul sau creatorii bitcoin, și că este autorul unui document din 2008 care avea să fie textul fundamental pentru cea mai mare criptomonedă din lume și a altora care i-au urmat.

În ultimii 8 ani australianul a demarat mai multe acțiuni în instanță împotriva unor dezvoltatori și platforme de tranzacționare a criptomonedelor.

Însă Crypto Open Patent Alliance (COPA), o organizație care include printre membrii săi firma de plăți online Block a lui Jack Dorsey, fondatorul și fostul CEO al Twitter, a cerut în februarie Înaltei Curți de la Londra să respingă pretențiile sale.

O lună mai târziu, judecătorul James Mellor a hotărât că dovezile că Wright nu este Satoshi sunt „copleșitoare”.

Judecătorul de caz spune că inginerul australian „nu este pe atât de iscusit pe cât crede”

Mellor și-a publicat luni motivarea deciziei, afirmând în documentul de 231 de pagini că:

„Dl Wright se prezintă drept o persoană foarte iscusită. Însă, în opinia mea, nu este pe atât de iscusit pe cât se crede”.

Judecătorul a adăugat că „toate minciunile sale și documentele falsificate au fost pentru a-și susține cea mai mare minciună: pretenția sa că este Satoshi Nakamoto”.

Judecătorul de caz a spus de asemenea că acțiunile în instanță intentate de Wright împotriva unor dezvoltatori de criptomonede și opiniile pe care acesta le-a exprimat cu privire la bitcoin sugerează de asemenea că el nu este Satoshi.

Wright, care a negat vehement în timpul procesului că a falsificat documente, a depus mărturie în instanță în luna februarie. El a anunțat deja pe rețeaua de socializare „X” că intenționează să atace hotărârea Înaltei Curți la apel.

COPA în schimb a salutat decizia judecătorească, afirmând că aceasta este „un moment de reper pentru comunitatea [dezvoltatorilor] open-source”.

„Dezvoltatorii își pot continua acum munca importantă de a menține, dezvolta și îmbunătăți rețeaua bitcoin fără riscuri la adresa veniturilor lor personale sau să se teamă de procese costisitoare și istovitoare intentate de Craig Wright”, a declarat un purtător de cuvânt al organizației.

Aproape nimeni din comunitatea crypto nu credea că Wright este Satoshi

Anthony Grabiner, avocatul lui Wright, a argumentat în instanță că documentele puse la dispoziție de clientul său sunt „dovezi clare care demonstrează că este autorul documentului [din 2008] și creatorul bitcoin”. Grabiner a mai notat că este „izbitor” că nicio altă persoană în afară de clientul său nu a pretins în public că este Satoshi.

„Dacă Dr. Wright nu ar fi fost Satoshi, atunci ar fi fost de așteptat ca adevăratul Satoshi să fi ieșit în față pentru a-i contracara afirmația”, a mai argumentat avocatul australianului, fără să convingă instanța.

De-a lungul anilor mai multe persoane au pretins că ar fi Satoshi.

Însă în ceea ce îl privește pe Wright, puțini „crypto-entuziaști” au crezut că el este creatorul bitcoin, printre contestatarii săi notorii numărându-se Vitalik Buterin, creatorul criptomonedei Ethereum, Changpeng „CZ” Zhao, fostul șef al Binance, și Roger Ver, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din domeniu.

Elon Musk, probabil cel mai faimos susținător al criptomonedelor, crede în schimb că bitcoin a fost creat de Nick Szabo, un inginer, jurist și criptograf în vârstă de 59 de ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro