Sari direct la conținut

Mohamed Ali, stânga germană și refugiații. Partidul Sahrei Wagenknecht prinde aripi și în Brandenburg, făcând competiție AfD

HotNews.ro
Amira Mohamed Ali, Foto: Carsten Koall / DPA / Profimedia
Amira Mohamed Ali, Foto: Carsten Koall / DPA / Profimedia

În estul landului Brandenburg, care înconjoară Berlinul, o germană cu rădăcini arabe a fondat sâmbătă filiala unui partid anti-refugiați. Iar 13% dintre localnici vor să o voteze. Contrar așteptărilor, nu e vorba de partidul extremist de dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD).

Într-un hotel de la periferia orașului Schwedt, sâmbătă dimineața, primii 33 de membri ai Alianței Sahra Wagenknecht (BSW) din Brandenburg, sub coordonarea șefei partidului, Amira Mohamed Ali (44 ani), s-au întâlnit pentru a-și fonda asociația regională.

Li s-au alăturat mulți foști camarazi de stânga, cum ar fi primarul din Templin, Detlef Tabbert, sau Hans-Jürgen Scharfenberg din Potsdam, dar și foștii social-democrați, Monika Keilholz, Reinhard Zarneckow și Robert Crumbach.

Ali, migranții și alte supărări

Fondatoarea partidului omonim, Sahra Wagenknecht, n-a fost prezentă, făcând campanie electorală la Mannheim. În schimb, co-liderul, Amira Mohamed Ali, fiica musulmană a unui egiptean, a definit linia partidului în termeni drastici.

„Migrația nereglementată din ultimii ani a exacerbat multe probleme sociale în această țară”, reclamă ea. „În loc de pierderea controlului, avem nevoie de proceduri rapide de azil, la frontierele externe ale UE și în țări terțe sigure!”

Mohamed Ali mai critică „politica de război iresponsabilă, a celorlalte părți”. La fel ca prietenii Rusiei din extrema dreaptă, BSW dorește să oprească ajutoarele cu arme acordate Ucrainei și să reia importul de petrol și gaze din Rusia. La fel ca AfD, BSW este împotriva taxelor pe CO2 și a renunțării treptate a exploatării cărbunelui.

În ciuda conținutului similar al mesajelor politice, co-lidera BSW nu menționează deloc AfD. Abia când a fost întrebată de reporterii germani, Amira Mohamed Ali a explicat: „Excludem colaborarea. Noi suntem varianta serioasă, pentru toți cei care sunt nemulțumiți de politica actuală.”

Marele său dușman sunt Verzii. „Nu poți ajunge prea departe în țară, cu o bicicletă cargo”, spune Mohamed Ali. Ea mai critică taxa pe carne a ministrului Alimentației și Agriculturii, Cem Özdemir și legea încălzirii, a vicepremierului și ministru al Economiei și Acțiunii Climatice, Robert Habeck – ambii de la Partidul Verzilor.

Nou-alesul președinte al BSW în Brandenburg, Robert Crumbach, are ambiții care trec de granițele regionale, țintind politicile federale referitoare la războiul din Ucraina, legea încălzirii din Germania, controalele la frontieră. Acesta somează: „Dacă guvernul federal nu începe negocierile cu Rusia, guvernul landului Brandenburg trebuie să se asigure că această voință de negociere este impusă!”

Alianța Wagenknecht, pacea și noua ordine pan-europeană

În vederea alegerilor regionale din vară, recent s-a făcut un sondaj INSA, care arată că BSW nu stă rău în intențiile de vot, 13% dintre cetățenii din Brandenburg spunând că vor să voteze pentru alianța Wagenknecht.

O serie de poziții și obiective politice sunt formulate în manifestul fondator, din februarie 2023, ca și în programul electoral pentru alegerile europarlamentare, ale Alianței Sahra Wagenknecht. Scopul principal este pacea în Europa. Europa ar trebui să „devină un actor independent pe scena mondială”.

Actualele instituții ale UE, în special Comisia Europeană, sunt criticate ca fiind nedemocratice, deoarece sunt influențate de lobby fără legitimitate democratică.

În program se cere o reducere a cerințelor UE, pentru a se oferi guvernelor naționale mai mult spațiu de luare a deciziilor și pentru a preveni daunele aduse întreprinderilor mici și mijlocii.

Principiul unanimității nu ar trebui să se aplice deciziilor importante, iar statelor membre ar trebui să li se acorde mai multă putere și libertate, pentru a modela multe probleme politice. În schimb, UE ar trebui să aibă „o singură voce”, în politica externă și de securitate.

Principiul subsidiarității ar trebui consolidat prin neplasarea deciziilor locale, regionale și naționale, la nivelul UE. Lobbyismul și corupția ar trebui reduse. Drepturile sociale fundamentale ar trebui consolidate în conformitate cu Carta Socială Europeană revizuită, a Consiliului Europei.

Negocierile de aderare cu Republica Moldova, Georgia și Ucraina nu ar trebui să aibă loc. Trebuie să existe o cooperare mai intensă în materie de politică economică cu Rusia; livrările de petrol și gaze ar trebui reluate. În politica externă și de securitate a UE, Europa ar trebui să-și asume un rol independent de SUA. Este nevoie de o nouă ordine pan-europeană, de pace și securitate, care să includă și Rusia, potrivit dezideratelor BSW.

Politologul Aiko Wagner consideră că este dificil de evaluat programul partidului BSW. Pe baza manifestului fondator, analizele precise sunt „cel puțin incerte”. Din scurta sa analiză, el concluzionează că Alianța Sahra Wagenknecht ar putea deveni în primul rând competiție pentru AfD și „într-o măsură mult mai mică pentru Stânga”.

Potrivit politologului Markus Linden, partidul folosește „populismul hibrid transversal”, pentru a stârni sentimente împotriva așa-ziselor elite democratice din Germania și dorește să aducă schimbări radicale.

Potrivit unei analize a săptămânalului Die Zeit, partidul ar putea umple un gol „până acum complet neumplut” în sistemul de partide german, și anume „de stânga când vine vorba de probleme de politică economică” și „mai de dreapta, atunci când se vine la politica socială”.

Falsa criză AfD și declarațiile unui candidat care a dus la excluderea partidului din grupul european ID

În Germania, alegerile europene sunt peste două săptămâni. AfD se află sub presiune publică. Declanșarea crizei AfD este un interviu al candidatului de top, Maximilian Krah, pentru ziarul italian „La Repubblica” și pentru „Financial Times”. Krah a fost întrebat despre SS-ul național-socialist. Așa-numitul Schutzstaffel al lui Adolf Hitler a păzit și gestionat, printre altele, lagărele de concentrare și a fost în mare parte responsabil pentru crimele de război.

La Procesele de la Nürnberg, de după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, SS a fost declarată organizație criminală. Krah a spus în interviu: „Nu voi spune niciodată că oricine purta o uniformă SS a fost automat un criminal”. Grupul ID de dreapta din Parlamentul European i-a exclus pe toți parlamentarii AfD.

Dar, cu două săptămâni înainte de alegerile europene, un sondaj continuă să arate niveluri stabile de aprobare pentru partidul AfD. Alte partide pierd voturi, potrivit sondajului inițiat de Bild am Sonntag și citat de Die Welt.

SPD a pierdut două puncte în sondaj și este acum la 14 %. Verzii rămân la 13 % – FDP rămâne la 4 %. Stânga a pierdut un punct și a ajuns la 3 %. Alianța Sahra Wagenknecht (BSW) a primit 7%, în sondaj. Alegătorii Liberi reprezintă 3%, iar alte partide mai mici ar primi 9%, dacă alegerile ar avea loc duminica aceasta.

Sondajele electorale sunt, în general, supuse incertitudinii. Printre altele, slăbirea legăturilor cu partidele și deciziile de vot tot mai spontane îngreunează institutele de cercetare a opiniei să tragă concluzii valide pentru alegeri, pe datele colectate anterior.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro