Sari direct la conținut

Slovenia recunoaște statul Palestina

HotNews.ro
Castelul Ljubljana luminat in culorile Palestinei. Slovenia a recunoscut statul palestinian, Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia
Castelul Ljubljana luminat in culorile Palestinei. Slovenia a recunoscut statul palestinian, Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Slovenia a devenit cea mai recentă țară din Uniunea Europeană care a recunoscut statul palestinian independent după ce parlamentul său a aprobat decizia marți, respingând apelul la un referendum pe această temă din partea celui mai mare partid de opoziție, relatează Reuters.

Guvernul a decis săptămâna trecută să recunoască Palestina ca stat independent și suveran, urmând exemplele Spaniei, Irlandei și Norvegiei, ca parte a unui efort mai amplu de coordonare a presiunilor asupra Israelului pentru a pune capăt conflictului din Gaza.

„Recunoașterea de astăzi a Palestinei ca stat suveran și independent trimite speranță poporului palestinian din Cisiordania și din Gaza”, a declarat prim-ministrul Robert Golob pe platforma de socializare X.

Votul a fost programat pentru marți, după ce un grup parlamentar pentru afaceri externe a aprobat luni decizia guvernului.

Partidul Democrat Sloven (SDS) de dreapta al fostului premier Janez Jansa a înaintat însă apoi o propunere privind un referendum privind recunoașterea Palestinei, care ar fi amânat votul cu cel puțin o lună.

SDS, cel mai mare partid de opoziție, a susținut că nu este momentul potrivit pentru a recunoaște un stat palestinian independent și că mișcarea nu va face decât să premieze „organizația teroristă Hamas”.

După ce coaliția de guvernământ, care deține majoritatea în parlamentul de 90 de membri al Sloveniei, a încercat evite cererea de organizare a referendumului și să continue cu votul, SDS și-a retras propunerea, dar a prezentat-o ​​din nou câteva ore mai târziu.

Într-o ședință haotică de șase ore, întreruptă de mai multe ori din motive procedurale, moțiunea opoziției a fost respinsă cu mare majoritate și apoi decretul a fost adoptat.

Decretul a fost aprobat cu 52 de voturi din 90, opoziţia boicotând şedinţa cu excepţia unui deputat care s-a abţinut.

Dintre cei 27 de membri ai Uniunii Europene, Suedia, Cipru, Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia, România și Bulgaria au recunoscut deja statul palestinian. Malta a spus că ar putea lua această decizie în curând.

Marea Britanie și Australia au spus și ele că iau în considerare recunoașterea, dar Franța a spus că nu este momentul acum.

Germania s-a alăturat celui mai ferm aliat al Israelului, Statele Unite, în respingerea unei abordări unilaterale a problemei, insistând că o soluție cu două state poate fi obținută doar prin dialog.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro