Sari direct la conținut

Gest neobișnuit al noului rival al lui Viktor Orban înainte de alegeri: „Niciun politician nu a mai făcut acest lucru în Ungaria”

HotNews.ro
Peter Magyar, Foto: Denes Erdos / AP / Profimedia
Peter Magyar, Foto: Denes Erdos / AP / Profimedia

Peter Magyar, omul care speră să zdruncine controlul ferm al premierului Viktor Orban asupra politicii maghiare a plecat în căutarea votului alegătorilor romi, înainte de alegerile pentru Parlamentul European (PE), iar mesajul său de schimbare pare să fie pe placul tuturor, scrie Reuters.

Peter Magyar, un nou sosit în politică care a profitat de nemulțumirea publică față de problemele economice ale Ungariei, a făcut un pas rar în luna mai, vizitând o comunitate de romi, în timpul turneului său electoral național prin aproape 200 de orașe și sate.

„Niciun politician nu a mai făcut acest lucru în Ungaria”, a declarat Sandor Botos, un muncitor rom din domeniul construcțiilor, referindu-se la vizita lui Magyar în localitatea Hetes din orașul Ozd, unde sute de romi încă trăiesc fără necesități de bază, cum ar fi apa curentă.

„A arătat lumii cât de gravă este sărăcia în aceste sate ascunse, câți copii mor de foame, că nu merg la școală”, a spus Botos, în timp ce participa la un miting de campanie al lui Magyar în orașul Paszto din nord-estul Ungariei.

Ofensiva electorală a lui Magyar în Ozd ar putea îngrijora partidul naționalist al lui Orban, Fidesz, care se bucură de mult timp de sprijinul romilor și al altor maghiari mai săraci, adesea din mediul rural, mulțumită programelor de sprijin în numerar și al susținerii valorilor tradiționale.

O vizită cu potențial uriaș

Prima vizită din ultimele decenii a unui politician maghiar tradițional într-o așezare de romi s-ar putea dovedi crucială.

„(Magyar) știe că, pe termen lung, nu va putea câștiga alegerile fără romi”, a explicat pentru Reuters Robert Laszlo, analist electoral la think-tank-ul Political Capital.

Fidesz, aflat la putere din 2010 și ajutat de controlul său asupra presei de stat, dar și asupra unor canale media private, are un avans confortabil în sondajele de opinie și se poate aștepta la peste 40% din voturi la alegerile europarlamentare de duminică. Dar partidul Tisza, pe care Magyar îl conduce doar din aprilie, se află pe locul al doilea, cu aproximativ 20%.

Acesta este primul test electoral al lui Magyar. Fost membru al guvernului, Magyar s-a întors împotriva Fidesz din cauza a ceea ce el a spus că este corupția și propaganda de stat la care a fost martor.

Numele său este primul pe lista partidului Tisza, dar el nu intenționează să ocupe un loc în PE dacă va fi ales, preferând să rămână în Ungaria și pregătească lupta pentru următoarele alegeri naționale, prevăzute pentru 2026.

Cea mai mare minoritate

Romii au suferit mult timp de sărăcie, șomaj ridicat și discriminare în toată Europa de Est.

Datele oficiale arată că puțin peste 200.000 de persoane se identifică ca romi în Ungaria, dar activiștii și sociologii estimează că numărul lor se situează între o jumătate de milion și un milion în țara de aproape 10 milioane de locuitori.

„Sunt cea mai mare minoritate și nimeni nu s-a preocupat cu adevărat de ei timp de 34 de ani”, a declarat Magyar pentru Reuters în timpul unei vizite de campanie în orașul Dunakeszi duminică, referindu-se la deceniile care au trecut de la căderea comunismului.

„Există programe de sprijin pentru a-i ajuta, dar acestea ajung doar în câteva orașe, și nimeni nu a făcut nimic pentru a-i sprijini cu adevărat”, a spus el.

Magyar a declarat în repetate rânduri că educația este esențială pentru a ajuta comunitățile de romi și că va crește, de asemenea, beneficiile lunare în bani pentru familii.

Inflația, o problemă majoră pentru romi

Un program lansat de guvernul Orban în 2011 a oferit locuri de muncă pentru zeci de mii de persoane care nu au avut joburi obișnuite timp de ani de zile și i-a ajutat pe mulți dintre ei să facă tranziția către piața normală a muncii.

„Grupurile (sociale) cele mai vulnerabile, care se suprapun adesea cu populația romă, reprezintă un bloc de vot important pentru Fidesz, deoarece au reușit să facă câțiva pași înainte cu ajutorul guvernului”, a declarat Laszlo.

„Cu toate acestea, acest lucru a coincis cu o perioadă de creștere economică, iar încrederea lor în guvern a fost zdruncinată de recenta recesiune economică.”

Inflația anuală a prețurilor la alimente a atins 50% la sfârșitul anului 2022, împingându-i pe unii romi înapoi în sărăcie extremă, a declarat Aladar Horvath, șeful Mișcării pentru drepturile civile din Parlamentul romilor.

Apropierea lui Magyar de alegătorii romi „ar putea fi semnificativă” pe termen lung, a spus Horvath. „În momentul de față, el abia începe să cunoască lumea noastră, iar noi abia începem să-l cunoaștem pe el”, a adăugat acesta, potrivit Reuters.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro