Sari direct la conținut

Ungaria cumpără o participație la zăcămintele de gaze din Azerbaidjan: „O aprovizionare mult mai stabilă”

HotNews.ro
Peter Szijjarto, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Peter Szijjarto, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Ungaria va prelua o participaţie la zăcământul de gaze Shah Deniz din Azerbaidjan, unul dintre cele mai mari din lume, a declarat miercuri ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, la un briefing de presă organizat la Baku, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Ungaria, o ţară fără ieşire la mare, îşi acoperă necesarul de gaze naturale din importuri, în principal din Rusia, chiar şi după invadarea Ucrainei în 2022. Preluarea unei participaţii la acest zăcământ de gaze „ne dă nouă o protecţie faţă de fluctuaţiile mari ale preţurilor la energie”, a spus Szijjarto.

„În condiţiile în care Azerbaidjanul este un nou jucător în aprovizionarea noastră energetică, această situaţie ne conferă o aprovizionare cu energie mult mai stabilă, o mult mai mare securitate a aprovizionării cu energie”, a adăugat oficialul ungar.

În plus, Szijjarto a informat că, pentru prima dată, Ungaria va cumpăra 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan, în acest an. De asemenea, în luna iulie, Azerbaidjanul, Georgia, România şi Ungaria vor înfiinţa un joint venture care va importa energie verde produsă în regiunea Caspicii în Europa Centrală, a adăugat Szijjarto.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului ungar a precizat, pe reţeaua socială X, după anunţul lui Szijjarto, că preluarea unei participaţii la zăcământul de gaze Shah Deniz „asigură o parte importantă din necesarul de gaze al Ungariei”.

Potrivit lui Peter Szijjarto, zăcământul de gaze Shah Deniz din Azerbaidjan este unul dintre cele mai mari câmpuri de gaze din lume, cu o producţie anuală de aproape 30 de miliarde metri cubi pe an.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro