Sari direct la conținut

Criticul Kremlinului Alexei Navalnîi a fost mutat în „Lupul polar”, o închisoare dură de lângă Cercul Arctic

HotNews.ro
Aleksei Navalnîi în închisoare, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia
Aleksei Navalnîi în închisoare, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, încarcerat, a fost mutat într-o colonie penală într-o regiune arctică din nordul Rusiei, a declarat luni purtătoarea sa de cuvânt, după ce susținătorii au pierdut legătura cu el timp de mai bine de două săptămâni, informează Reuters.

Navalnîi a fost localizat în colonia penală IK-3 din Kharp, în regiunea Iamalia-Neneția, la aproximativ 1.900 km nord-est de Moscova, a declarat purtătoarea de cuvânt Kira Yarmysh.

Avocatul lui Navalnîi a reușit să îl vadă luni, a spus Yarmysh.

Colonia penitenciară în care a fost transferat Navalnâi, cunoscută sub numele de „Lupul Polar”, este considerată una dintre cele mai dure închisori din Rusia. Majoritatea deţinuţilor de acolo au fost condamnaţi pentru infracţiuni grave.

Iernile sunt aspre, iar temperaturile urmează să scadă până la aproximativ minus 28 de grade Celsius acolo în cursul săptămânii viitoare.

Situată la aproximativ 60 km de Cercul Arctic, închisoarea a fost fondată în anii 1960 ca parte a ceea ce a fost odată sistemul GULAG de lagăre de muncă forţată sovietice, potrivit ziarului Moskovski Komsomoleţ.

Aliații lui Navalnîi, care se pregăteau pentru transferul acestuia într-o colonie cu „regim special”, cel mai dur grad din sistemul penitenciar rusesc, au declarat că acesta nu a mai fost văzut de avocații săi din 6 decembrie și au tras un semnal de alarmă cu privire la soarta sa.

„Multe mulțumiri susținătorilor noștri, activiștilor, jurnaliștilor și presei care sunt preocupați de soarta lui Alexei și care nu obosesc să scrie despre această situație”, a declarat avocatul lui Navalnîi, Ivan Zhdanov.

Zhdanov a precizat că susținătorii săi au trimis 618 cereri de informații despre locația lui Navalnîi, care a fost deținut într-o colonie penală aflată la 235 km la est de Moscova.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro