Sari direct la conținut

FOTO Ucraina a prezentat dovezi că Rusia a atacat Harkov cu o rachetă nord-coreeană

HotNews.ro
fragment al rachetei care a lovit Harkovul si despre care se presupune a fi nord-coreeana, Foto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia
fragment al rachetei care a lovit Harkovul si despre care se presupune a fi nord-coreeana, Foto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

Procuratura din regiunea Harkov a furnizat sâmbătă alte dovezi că Rusia a atacat Ucraina cu rachete furnizate de Coreea de Nord, prezentând fragmentele, relatează Reuters.

Un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a declarat vineri că Rusia a lovit Ucraina săptămâna aceasta cu rachete furnizate de Coreea de Nord pentru prima dată de la invazie.

Dmitro Ciubenko, purtătorul de cuvânt al parchetului, a declarat că racheta, una dintre cele care au lovit orașul Harkov pe 2 ianuarie, este diferită vizual și tehnic de modelele rusești.

„Metoda de producție nu este foarte modernă. Există abateri de la rachetele standard Iskander, pe care le-am văzut anterior în timpul atacurilor asupra Harkovului. Această rachetă este similară cu una dintre rachetele nord-coreene”, a declarat Ciubenko presei în timp ce afișa rămășițele.

Fragmente ale rachetei folosită de Rusia pentru a lovi Harkovul. FOTO: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

El a spus că racheta are un diametru puțin mai mare decât racheta rusă Iskander, în timp ce duza, elementele electrice interne și părțile din spate erau, de asemenea, diferite.

„De aceea, înclinăm spre versiunea că aceasta ar putea fi o rachetă care a fost furnizată de Coreea de Nord”.

Procuratura ucraineană inspectează ramasitele unei rachete folosite în timpul unui atac asupra Harkovului din 2 ianuarie. FOTO: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

Ciubenko a refuzat să dea numele exact al modelului rachetei.

Rusia a atacat Harkov cu mai multe rachete săptămâna aceasta, ucigând două persoane și rănind peste 60 într-una dintre cele mai mari lovituri cu rachete și drone de la începutul războiului la scară largă în februarie 2022.

Coreea de Nord se află sub embargoul ONU asupra armelor de când a testat pentru prima dată o bombă nucleară în 2006.

Rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU – aprobate cu sprijinul Rusiei – interzic țărilor să facă schimb de arme sau alte echipamente militare cu Coreea de Nord.

Casa Albă a declarat joi că Rusia a lansat recent mai multe rachete balistice de fabricație nord-coreeană asupra Ucrainei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro