Sari direct la conținut

4 din 5 români nu găsesc în farmacii medicamentele prescrise de medic pentru boli cardiovasculare, diabet sau cancer

HotNews.ro
Pacient in Romania, Foto: Agerpres
Pacient in Romania, Foto: Agerpres

4 din 5 români nu reușesc să găsească în farmacii medicamentele prescrise de medic pentru boli precum diabet, afecțiuni cardiovasculare, cancer, afecțiuni autoimune sau alte boli cronice, arată un sondaj online realizat de Pacientul 2.0, o platformă creată cu scopul de a oferi informaţii despre sănătate, verificate medical și pe limba pacienţilor.

Potrivit datelor oficiale, bolile cardiovasculare și cancerul sunt principalele cauze ale mortalității în România.

Criza provocată de dispariția Euthyrox a adus în atenția întregii țării o problemă cu care pacienții români se confruntă de ani de zile: medicamentele care dispar din farmaciile din România. Fără nici un avertisment, fără ca medici și pacienți să știe de ce și ce alte soluții au la îndemână, pentru boala lor.

Dispariția medicamentelor din farmaciile din România este o problemă veche, semnalată public de organizațiile de pacienți aici si aici, provocând crize în mod repetat. Ultima criza majoră a fost în octombrie 2019, când de pe piață din România au dispărut peste 70 de medicamente, unele fără alternativă terapeutică.

În ciuda acestor semnale publice criza a continuat și în 2020, atingând un nivel de avarie pentru medicamente precum Euthyrox și Metformin.

Care este cauza dispariției medicamentelor de pe piața din România? Politica medicamentului din România și felul în care se calculează prețul.

Este adevărat pentru Euthyrox dar și pentru alte peste 2.000 de medicamente. O recunoaște chiar Prim-Ministrul Ludovic Orban în conferința de preluare a mandatului la Ministerul Sănătății, din 7 noiembrie 2019: „Trebuie să discutăm formula de calcul privind prețurile medicamentelor compensate și gratuite din România.”

Ce fac autoritățile?

  • Pun în transparență decizională Catalogul Național al Prețurilor Medicamentelor de Uz Uman (aici și aici). Catalogul fiind făcut în baza unei metodologii defectuoase. Vezi aici un dialog între Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune din România, și Ioana Coșa, expert în politici de sănătate, explicând de ce această metodologie este defectuoasă.

Ce vor pacienții?

  • Să fie consultați în procesul luării decizilor: medicamentele sunt echivalentul vieții pentru mulți dintre ei.
  • Medicamente în farmacii: prețul cel mai mic la medicamente a contribuit la dispariția sau retragerea medicamentelor din România.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro