Un asteroid uriaș va trece pe lângă Pământ săptămâna viitoare
Cel mai mare asteroid care va trece pe lângă Pământ în 2021 va avea o traiectorie la vreo două milioane de kilometri distanță de noi duminică, 21 martie – fără risc de coliziune, dar permițând astronomilor să studieze mai îndeaproape acest obiect ceresc, potrivit AFP.
Numit 2001 FO32 și cu un diametru mai mic de un kilometru, acesta se va deplasa cu 124.000 km / h, „mai repede decât majoritatea asteroizilor” care trec aproape de Pământ, potrivit NASA.
„Nu există niciun risc de coliziune cu planeta noastră”, a adăugat agenția spațială americană.
Cel mai aproape, asteroidul va fi în continuare la de peste cinci ori distanța dintre Pământ și Lună, dar care rămâne suficient de aproape încât să fie clasificat ca „potențial periculos”, în conformitate cu categoriile oficiale.
Asteroidul a fost descoperit în martie 2001, iar drumul său a fost monitorizat de atunci.
„În prezent, se știe puțin despre acest obiect ceresc, așa că acest pasaj strâns de trecere ne oferă o oportunitate incredibilă de a învăța multe” despre el, a spus Lance Benner, om de știință de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, de care depinde Centrul pentru Studiul obiectelor apropiate de Pământ (CNEOS).
Studiind lumina reflectată de la suprafața sa, cercetătorii pot, de exemplu, să aibă o idee mai bună despre compoziția sa.
Pe 5 martie, temutul Apophis, asteroidul botezat după zeul egiptean al răului şi distrugerii, a trecut prin apropierea relativă a Pământului, ultima vizită pe care ne-o va face până la 13 aprilie 2029, când se va apropia atât de mult de planeta noastră încât va străbate zona în care sunt plasaţi sateliţii de orbită înaltă, conform SPACE.com
Astronomii sunt de părere că acesta are diametrul de aproximativ 340 – 370 de metri şi este compus dintr-un amestec de rocă şi metal, conform NASA. Apophis are probabil forma unei păstăi de arahide – două bucăţi de formă neregulată lipite una de cealaltă.
Astronomii l-au văzut pentru prima oară pe Apophis în 2004. Descoperirea acestui asteroid reprezintă un exemplu perfect pentru conceptul de „apărare planetară” – serviciul dedicat observării şi monitorizării asteroizilor cu orbite care trec prin apropierea relativă a Pământului pentru a determina dacă aceştia prezintă vreun risc de a lovi planeta.
Pentru o scurtă perioadă de timp, după descoperirea sa în 2004, astronomii au susţinut că există un risc de 3% ca Apophis să se ciocnească de Terra la 13 aprilie 2029. Acest lucru s-a întâmplat pentru că până şi observaţiile astronomice realizate cu cele mai performante instrumente au o anumită marjă de eroare, marjă care este cu atât mai mare cu cât asteroidul este detectat la o distanţă mai mare faţă de Terra. Această îngrijorare rezultată după primele observaţii ale asteroidului au dus la alegerea numelui Apophis – demonul şarpe din mitologia egipteană care întrupa răul şi haosul.
Observaţiile ulterioare au arătat că nu există niciun risc de ciocnire pentru anul 2029, dar acelaşi risc a mai fost luat în calcul pentru vizitele acestui asteroid preconizate să se producă în 2036 şi apoi în 2068.