Sari direct la conținut

Un miliardar rus aloca 100 de milioane de dolari pentru cautarea semnalelor de la extraterestri. Vor fi ascultate 100 de galaxii timp de 10 ani 

HotNews.ro
Parkes Observatory din Australia, unul dintre radiotelescoapele ce il va cauta pe ET, Foto: Wikipedia / Diceman
Parkes Observatory din Australia, unul dintre radiotelescoapele ce il va cauta pe ET, Foto: Wikipedia / Diceman

Miliardarul rus Yuri Milner a anuntat luni ca va cheltui 100 de milioane de dolari pentru cautarea unor semnale care sa arate daca exista extraterestri, scrie Reuters.

Folosind cateva din cele mai puternice radiotelescoape din lume, mai multi oameni de stiinta, alesi personal de Milner, vor supraveghea initiativa Breackthrough Listen, o cercetare de un deceniu a semnalelor radio ce ar putea indica existenta vietii inteligente in univers.

“Este cea mai interesanta intrebare tehnologica a acestui moment”, a declarat Milner intr-un interviu, explicand ca a devenit fascinat de notiunea de viata extraterestra dupa ce a citit, cand avea 10 ani, cartea “Viata inteligenta in Univers” a astro-fizicianului Carl Sagan.

Banii pe care ii va aloca proiectului vin din investitiile inteligente pe care le-a facut, inca de la inceputurile lor, in companii precum Facebook si Twitter.

Motivatia lui Milner vine din convingerea sa ca alte civilizatii ne pot invata cum sa raspundem la provocari precum folosirea resurselor naturale.

Savantii spun ca proiectul este exponential mai mare decat cealalta initiativa din domeniu, Search for ExtraTerrestrial Intelligence (SETI).

La nivel global, mai putin de 2 mil. dolari se aloca pentru SETI.

In ziua de azi, datorita avansului tehnologic, mai ales in puterea de calcul si in sensibilitatea telescoapelor, suma de 100 de milioane de dolari va acoperi mult mai mult decat a realizat SETI la inceputul anilor ’90, ultima perioada cand SETI a primit finantari semnificative.

Progresul tehnologic va permite cercetatorilor sa monitorizeze cateva miliarde de frecvente radio in acelasi timp – fata de cateva milioane, si sa scaneze un spatiu de 10 ori mai mare fata de inceputul anilor ’90.

Dar, orice semnal pe care savantii il vor detecta va fi fost probabil creat cu ani in urma, poate sute de ani sau milenii.

In zece ani, cu cei 100 de milioane de dolari, Milner apreciaza ca cercetatorii vor putea asculta transmisii radio din galaxia Calea Lactee, plus din 100 de galaxii apropiate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro